реклама партнерів:
Головна » 2019 » Червень » 9 » Програму "Бандура - сестра арфи і клавесина" представили у Борисоглібському соборі
14:38
Програму "Бандура - сестра арфи і клавесина" представили у Борисоглібському соборі
Програму Програму "Бандура - сестра арфи і клавесина" представили 8 червня 2019 року у Борисоглібському соборі у Чернігові артисти Капели бандуристів ім. Остапа Вересая (художній керівник та головний диригент — заслужена артистка України Раїса Борщ, головний хормейстер – заслужений працівник культури України Микола Борщ).

Назва програми не випадкова. Дійсно, бандура чомусь вважається суто народним інструментом. Насправді це і класичний інструмент з родини арф, справді дуже популярний в народі; її “близький родич” - лютня. Як струнно-щипковий музичний інструмент бандура формувалася майже в один час з “благородним братом” клавесином, струни якого на початках защипувалися саме пальцями, а не плектром, поєднаним з клавішами, як в сучасних інструментах.

Відтак академічна музика у виконанні бандури за самою своєю природою звучить органічно. Це і підкреслив виступ Капели бандуристів ім. О.Вересая обласного філармонійного центру під склепіннями древнього чернігівського собору. "В цьому історичному храмі, намоленому поколіннями українців, починаючи з ХІІ століття, звучить музика, зрозуміла кожній людині, - каже Раїса Борщ. – Вона зветься класичною, бо викристалізувана думкою композиторів різних епох і народів. І ми пропонуємо глядачам разом з нами доторкнутися серцем до вічного мистецтва".

У програмі були представлені справжні шедеври європейської (в тому числі й української) музики, зокрема, твори Людвіга ван Бетховена ("Місячна соната", соліст - Сергій Сидоренко), Миколи Лисенка ("Пливе човен"), Вольфганга Амадея Моцарта ("Ave verum corpus"), Гната Хоткевича ("Садок вишневий коло хати"), Франца Шуберта ("До музики"), Кирила Стеценка ("Стояла я і слухала весну", солістка - Лілія Козлова), Томазо Альбіноні ("Adagio", солісти - Лілія Козлова і Сергій Сидоренко), Георгія Майбороди ("Гаї шумлять"), Йоганна Себастьяна Баха і Шарля Гуно ("Ave Maria"), Ігоря Гайденка ("Ангели, знижайтеся" і "Ой ти, пташко жовтобоко"), Семена Гулака-Артемовського (Арія Андрія з хором з опери "Запорожець за Дунаєм", соліст - Андрій Рекун). Прозвучали твори і наших сучасників. Так, автор пісні "Місяцю князю" Андрій Зименко був серед глядачів, які прийшли на концерт, а автор блискучої "Еспаньйоли" – солістка капели Алла Калашник.

А своєрідним підтвердженням тези "бандура - сестра арфи і клавесина" стала "Бахіана" – інтерпретація Раїси Борщ теми бахівської фуги - складного поліфонічного твору, який гармонійно поєднався з українською народною піснею "Ти ж мене підманула".

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 685 | Теги: Борисоглібський собор, капела бандуристів Вересая, концерт | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar