реклама партнерів:
Головна » 2020 » Лютий » 8 » Шахи. Незабаром стартує жіноча першість області – вперше за 27 років!
20:58
Шахи. Незабаром стартує жіноча першість області – вперше за 27 років!
Шахи. Незабаром стартує жіноча першість області – вперше за 27 років! 7 березня в Чернігові відбудеться неординарна подія – вперше після 27-річної перерви проведуть жіночу шахову першість Чернігівщини. Востаннє її розіграли в далекому 1993-му. Тоді чемпіонське звання виборювали всього 5 шахісток, а роком раніше на чемпіонат області прибули лише двоє…

Не сказати, щоб в Україні спостерігався бум жіночих шахів, однак імена сестер Марії й Анни Музичук сьогодні в усіх на слуху, а їх успіхи привернули увагу вболівальників і додали бонусів українському жіночому шаховому руху. Широку популярність також мають гросмейстери української збірної Наталія Жукова чи Анна Ушеніна (14-та чемпіонка світу, між іншим).
В Україні проводиться чимало офіційних жіночих змагань. От тільки чернігівські шахістки з них якось випали. Хоча ще недавно їх прізвища гучно лунали на різних рівнях: гросмейстери Тетяна Меламед і Тетяна Костюк, міжнародний майстер Євгенія Майборода, майстер спорту Олександра Булах, а також кандидати в майстри Марина Казак, Дарія і Катерина Богдан, Наталія й Антоніна Кологойди, Вікторія Рудик, першорозрядниця Олександра Андросова. Достатньо сказати, що в 1995-2011 роках чернігівки стабільно виступали в фіналах першостей України серед жінок, а тепер і в півфінали не заявляються.
Причина тому очевидна й багато в чому об’єктивна – дівчата не затримуються в шахах. Займаються і грають в турнірах, поки навчаються в школі. А далі – або навчання в вишах Києва, Харкова чи інших великих міст (а тепер ще й за кордоном), або ж сім’я, робота, діти. Одними шахами на життя сьогодні не заробиш, тож і сходять з арени юні зірки, таланти, дарування. Будь-який дитячий тренер перелічить вам неймовірну кількість дівчат, які подавали неабиякі надії, але… але… Тож якось непомітно, але шахістки Чернігівщини стали лише епізодично з’являтися на всеукраїнських змаганнях. А на юнацькі чемпіонати Європи чи світу давно вже їздять хіба що хлопці.
Криза очевидна, а шляхів виходу з неї якось не проглядається. Як і раніше, багато дівчат займаються в шахових секціях. Але на скільки їх вистачить – ще те питання. Давно не проводяться у нас жіночі змагання, дівчата також зазвичай грають разом із хлопцями. Зрозуміло, частіше програють, ніж навпаки, тож де тут закладати переможні традиції…

Та як би там не було, а сидіти склавши руки – також не вихід. Хай чемпіонські вершини всеукраїнського чи європейського масштабу нам поки не до снаги, однак чому б не зробити свято і для представниць прекрасної половини людства? Після кількох нарад та обговорень, зваживши всі обставини, керівництво Федерації шахів Чернігівської області вирішило відродити обласні жіночі чемпіонати.
Змагання відбудеться в суботу, 7 березня, й буде приурочене до Міжнародного жіночого дня. Це саме той випадок, коли головне – не результат, а участь. Організатори збираються влаштувати нашим дівчатам і жінкам справжнє свято. І сподіваються, що змагання супроводжуватимуть позитивні емоції та посмішки, а сам турнір залишить приємні спогади в пам’яті.
Родзинкою чемпіонату стане імовірна участь кількох колишніх «зірок» – шахісток, що вже полишили турнірні баталії. Хто відносно недавно, а хто років 5 чи навіть 10 тому. Організатори планують провести перемовини із широким колом любительок мудрої гри. І від деяких вже отримали згоду (про що детальніше розповімо згодом). Їх кваліфікація дозволяє не боятися молодого покоління і, попри тривалу перерву в турнірній практиці, поборотися за високі підсумкові місця та загальну перемогу. Натомість молодь отримає змогу вживу зіграти з шаховими легендами минулих років, побачити їх зблизька. А, може, когось і обіграти… Тож вболівальників очікують певні сюрпризи щодо можливого складу учасниць.

Сергій ГОРОБЕЦЬ,
спеціально для «Чернігівського формату»





Тетяна Костюк-Дорнбуш - переможниця двох останніх обласних жіночих першостей (нині міжнародний гросмейстер, мешкає у Франції)




Категорія: СПОРТ | Переглядів: 736 | Теги: шахи, Чернігівщина, Сергій Горобець | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar