реклама партнерів:
Головна » 2020 » Лютий » 10 » Шахи. Перша чемпіонка області
20:50
Шахи. Перша чемпіонка області
Шахи. Перша чемпіонка області Напередодні анонсованої жіночої першості області, запланованої на 7 березня, було б логічно озирнутися назад і пригадати історію попередніх жіночих чемпіонатів. Тим більше, що відбулося їх не так вже й багато – на сьогодні маємо інформацію про 19 таких турнірів.
Ім’я першої чемпіонки вже давно загубилося в нашаруваннях часу. Найбільш «просунуті» знавці шахової історії напевно назвуть Поліну Бабушкіну – шахістку № 1 Чернігівщини протягом кількох десятиліть. Однак вперше переможницею першості шахісток вона стане лише в 1957-му. А до того кілька разів гратиме в чоловічих чемпіонатах, де її, єдину представницю прекрасної статі, іноді записували в чемпіонки і серед жінок.
Але першою була Юлія Сергієнко.


Історія жіночих шахових чемпіонатів області розпочалася 85 років тому, влітку 1935-го. До війни було проведено три таких турніри. Як не дивно, деяка інформація про них збереглася. А все тому, що ініціатива йшла не знизу.
Переживши страшне потрясіння Голодомору, Україна поступово поверталася до нормального життя. В другій половині 1934-го почав оживати спорт, поступово стали проводити якісь турніри, різноманітні спартакіади. І хоча Чернігівська область було утворена ще наприкінці 1932 р., обласні першості стали проводити значно пізніше. Наприклад, футбольний чемпіонат Чернігівщини організували в 1936-му. Тоді ж вперше провели шаховий чемпіонат серед чоловіків.
Жінкам пощастило більше – на вересень 1935 р. запланували перший жіночий чемпіонат України (чоловіки грали з 1924-го), тож дали команду швиденько провести відбіркові змагання в регіонах. Місцеві чиновники взяли «під козирок», нашвидкуруч щось організували і «відібрали», газети протрубили про чергові вершини радянського спорту, ще й фотографію чемпіонки прилаштували – ось так і збереглися для історії крихти інформації.

Всеукраїнський жіночий чемпіонат стартував у Києві 2 вересня 1935-го. А в Чернігові «обласний жіночий турнір» розпочали 27 серпня. Коли ж вони встигли, запитаєте? Так учасниць було всього 4, вистачило трьох днів – вочевидь, грали в одне коло. І вже 31-го представниця Чернігівщини відбула в столицю. Ще чотири учасниці визначили чемпіонку області з шашок.
Ось що писала про змагання газета «Більшовик» (попередниця «Деснянської правди»): «Така мала кількість учасників турніру пояснюється тим, що бюро фізкультури облпрофради не вело ніякої підготовчої роботи. На турнір за винятком Роменського, Чернігівського, Конотопського районів ніхто не надіслав своїх представників. Та й у цих районах відборочних змагань не проводили.
Переможцями в турнірі вийшли в шаховій групі Сергієнко Ю.С. (Конотоп), в шашковій групі Атвілова (Чернігів). На всеукраїнський турнір виїхали тт. Сергієнко Ю.С. та Штучко Л.А. (Ромни).
Перед від’їздом на всеукраїнський жіночий шахово-шашковий турнір тт. Сергієнко й Штучко відвідали редакцію «Більшовик». Тов. Сергієнко розповіла про себе:
– Познайомилась я з шаховою грою в цьому році. В липні почала працювати завідувачем Конотопського піонерського будинку. З цього часу глибоко вивчаю шахи. Організувала для піонерів гурток, керувати запросила кваліфікованого шахіста тов. Малофеєва. Вчились піонери, а з ними і я. На турнірі я переконалася, що треба багато працювати над собою, опанувати теорію шахової гри.
Тов. Штучко в шашки грає понад 3 роки.
31 серпня Сергієнко й Штучко виїхали до Києва на всеукраїнський жіночий шахово-шашковий турнір».

Отже, на нижчому рівні ніякого відбору для обласної першості не проводили, просто надіслали на турнір кого змогли умовити. Юлія Сергієнко «познайомилась з шахами» взагалі за якийсь місяць до чемпіонату, в липні. Що вже казати про рівень гри її суперниць. Переважали, як бачимо, представники сучасної Сумщини, значна частина якої до 1939 р. входила до складу Чернігівської області. І чи була серед шахісток хоч одна чернігівка – ще те питання. Наша землячка виграла шашковий чемпіонат, однак у Київ поїхала представниця Ромнів.
Ось такою вона була, перша обласна жіноча першість, яку провели швидше для годиться.

Залишається додати, що на жіночий чемпіонат України прибули 15 учасниць з Києва, Одеси, Харкова, Дніпропетровська, Донецька та Чернігівської області. Зрозуміло, конкурувати на рівних з суперницями, маючи неповних два місяці шахового «стажу», Юлія Сергієнко не мала жодних шансів. Вона програла всі 14 партій і відстала від найближчої конкурентки на три з половиною очка.
Та якби там не було, саме Юлія Сергієнко увійшла в історію як перша чемпіонка Чернігівщини. Вона ще гратиме за збірну області на першому командному чемпіонаті України наприкінці 1936-го (і досить непогано: 3 перемоги й 3 поразки). Після чого її сліди остаточно зникнуть…

Сергій ГОРОБЕЦЬ,
спеціально для «Чернігівського формату»



Чемпіонки області 1935 року: Л. Штучко (шашки) і Юлія Сергієнко (шахи, праворуч)




Категорія: СПОРТ | Переглядів: 532 | Теги: Чернігівщина, шахи, Сергій Горобець | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar