реклама партнерів:
Головна » 2020 » Лютий » 27 » Шахові зірочки недалекого минулого: Анастасія Литвин
21:32
Шахові зірочки недалекого минулого: Анастасія Литвин
Шахові зірочки недалекого минулого: Анастасія Литвин Анастасія – першорозрядниця, одна з найсильніших ніжинських шахісток. Активно грала десь так до 2012-го, потім ще кілька разів виступала в шкільних спартакіадах. І вже п’ять років, як відійшла від шахів. Часто грає різні спаринги, особливо з молодшим братом Костянтином, який вже має 2-й розряд і непогано виступив на останньому чемпіонаті області серед юнаків до 10 років. Тож і в шаховий клуб Анастасія час від часу заглядає.
Рішення взяти участь в майбутній обласній жіночій першості пояснює просто: «Сподобалася сама ідея. І я давно, в принципі, не грала в турнірах, а дуже хотілося».


– Шахами я займаюся з п’яти років, грати навчив дідусь, і в першому класі я потрапила на перше заняття з тренером. Моїм першим наставником був Федір Олександрович Філімонов. Але він ніколи не їздив зі мною на турніри, і в таких випадках мені допомагали інші тренери. Володимир Ілліч Харченко, наприклад.
У 14 років я стала чемпіонкою області з шахів серед дівчат, займала призові місця в різних міжнародних змаганнях. Запам'ятався турнір у білоруському Гомелі, де було багато хлопців як з України, так і з Білорусі.
Дуже довго не могла виконати перший розряд, не один рік минув, перш ніж досягла успіху в кваліфікаційному турнірі, що проходив у нашому клубі.
Чи мріяла про щось більше? Спершу так. Дуже хотілося потрапити на чемпіонат України, хоч і була можливість – не склалося. З'явилися інші справи й шахи відійшли на другий план.
Незручні суперники, звичайно, були. Якраз у цьому турнірі ми знову зустрінемося – довго я боролася за перше місце в області з Олександрою Андросовою. На змаганнях часто конкурували з Катериною Бойко, Веронікою Жайворонок (коли вона сама ще грала), а інших я вже й не пам'ятаю.
Шахи полишила, коли вступила до університету. Навчання поглинало весь вільний час. Зараз я в декреті, виховую сина. Незважаючи на малий вік, Максим уже також відвідувач шахового клубу, і навіть вміє ходити конем. У майбутньому хочу, щоб він займався шахами, але загадувати не буду.
За шаховим життям не стежу, мало часу. Але тренувальні партії іноді граю. Мій брат тільки-но зайняв 6 місце в області, він постійний мій суперник. До брата я ходжу в клуб і, звичайно, стежу за його успіхами. Найчастіше поки ще я перемагаю, але у нього все попереду. В нього набагато краще розвинене тактичне мислення, потрібно тільки ще попрацювати.
Кумири? Мені часто говорили про Нонну Терентіївну Гапріндашвілі, і навіть у чомусь порівнювали, жартома.

Розмовляв Сергій ГОРОБЕЦЬ,
спеціально для «Чернігівського формату»




Анастасія Литвин



Анастасія Литвин (зліва) на чемпіонаті області 2006 р.



Ось так Анастасія відпочивала на морі влітку минулого року



Максим вміє ходити конем. До першої перемоги над мамою вже зовсім недалеко...




Категорія: СПОРТ | Переглядів: 738 | Теги: Чернігівщина, шахи, Сергій Горобець | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar