реклама партнерів:
Головна » 2016 » Березень » 8 » Стара архітектура міст: зберегти чи побудувати на їхньому місці нове?
15:26
Стара архітектура міст: зберегти чи побудувати на їхньому місці нове?
Стара архітектура міст: зберегти чи побудувати на їхньому місці нове? 3 березня в прямому ефірі «Українського радіо» обговорювалося актуальне питання: збереження архітектурної спадщини та новобудови.
У передачі взяли участь: віце-президент Київської організації Національної спілки архітекторів України Георгій Духовичний, директор Державного історико-культурного заповідника у Жовкві (Львівщина) Володимир Герич, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», керівник Ініціативної групи «Збережи старий Чернігів» Сергій Черняков.
Ведуча – Наталія Парака.

Насамперед йшлося про долю старих будинків. Що з ними робити, зносити, чи будувати на їх місці нові? Як зберегти архітектурне обличчя старих міст?
Ця проблема нині актуальна як для великих міст, зокрема, Києва та Чернігова і містечка районного значення – Жовкви.
Визначна цінність Чернігова, як історичного міста, полягає не тільки в унікальності його пам’яток архітектури та містобудування. У нашому місті збереглися пам’ятки домонгольського періоду та доби козацького відродження. Але ще у недалекому минулому, у ХІХ – на поч. ХХ ст., своєрідною візитівкою Чернігова були будиночки, вкриті дерев’яним різьбленням. На жаль, їх стає все менше й менше… Частину будиночків зносять, бо потрібна площа під нові забудови. Іншою болючою проблемою є пластик. Ним обшивають стіни будинків і старенькі оселі втрачають свою чарівність та привабливість. Знищується чарівність старого Чернігова, знищується ціла епоха української архітектури Поліського краю.
Іншою проблемою є будівництво в історичній частині міста. На сьогодні не вщухає протистояння навколо незаконного спорудження багатоповерхівок біля Єлецького монастиря.

Щодо збереження старовини наводився позитивний приклад у місті Горліце (Німеччина). З 1991 року тут триває програмою відновлення історичних пам’яток. І сьогодні в Горліці вже понад 4000 відреставрованих архітектурних споруд.

Чому ж в Україні немає таких програм? Чому ми говоримо про необхідність розвитку туризму, а не вкладаємо кошти у цю важливу галузь…

Джерело: «Чернігівський формат».
Будівництво біля Єлецького монастиря, фото з архіву сайту.




Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1024 | Теги: архітектура, забудова, Чернігів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar