реклама партнерів:
Головна » 2016 » Жовтень » 13 » У Чернігові молоді розповіли про українські військові традиції
08:31
У Чернігові молоді розповіли про українські військові традиції
У Чернігові молоді розповіли про українські військові традиції Круглий стіл на тему «Воїни світла: українська військова традиція», який 11 жовтня проведено у Чернігові в Кіно-культурному мистецькому центрі з національно-патріотичного виховання дітей та молоді, приурочено до Дня захисника України. Він є початком циклу патріотично-просвітницьких заходів у центрі.

У заході взяли участь учні Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, загальноосвітніх шкіл обласного центру.

Організатори круглого столу та експонування виставки «Воїни. Історія українського війська»: Чернігівська облдержадміністрація, Кіно-культурний мистецький центр національно-патріотичного виховання дітей та молоді, Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій за сприяння Українського інституту національної пам’яті.

На заході говорили про звичаї і традиції українського війська, які сьогодні продовжують сучасні захисники України у боротьбі проти російського агресора.

Науковці, використовуючи матеріали з історії українського державотворення, робили акцент на силі духу, мужності, героїзмі українських воїнів, їх прагненні відстояти незалежність і територіальну цілісність своєї країни впродовж століть. Говорили про їх військову звитягу, побратимство, високу дисциплінованість та підвищене відчуття справедливості.

Кандидати історичних наук, доценти Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка Юрій Русанов і Тамара Демченко розповіли про українське військо часів Русі, козацької доби, Гетьманщини, Першої світової війни і Української революції 1917-1921 років.

Представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко ознайомив учасників заходу з історією українського війська напередодні і під час Другої світової війни – Карпатською Січчю та Українською Повстанською Армією. Він наголосив: «І у той час Чернігівщина була тісно пов’язана з визвольною боротьбою українського народу за свою незалежність. У лавах УПА були сотні представників Чернігівщини. Тільки за одним списком, який знайшов київський історик Володимир Сергійчук, в одному курені УПА на Волині 99 наших земляків, найбільше з селища Холми (Корюківський район) – 30 осіб і Ковпита (Чернігівський район) – 10 осіб. А світлина Галини Кузьменко, кулеметниці УПА, а потім члена Крайового проводу референтури пропаґанди на Івано-Франківщині, уродженки села Нова Басань Бобровицького району, стала на допомогу в сучасний історичній реконструкції однострою вояка УПА. Ви бачили плакат жінки-воїна УПА з пістолетом у руці».

На переконання учасників заходу, найкращі військові українські традиції проявляються і сьогодні, коли сучасні захисники відстоюють суверенітет України в Луганській та Донецькій областях. Підтвердженням цього став виступ Альберта Черешка – завідувача обласного сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО, який сам не так давно воював з російським агресором.

Заступник голови – керівник апарату Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова зазначила: «Ми пишаємося бійцями АТО. Вони нащадки справжніх українців. Сьогоднішня наша розмова з молоддю про те, як відчувати себе справжнім українцем та бути ним».

С. Бутко представив учасникам заходу виставку Українського інституту національної пам’яті «Воїни. Історія українського війська», яка у Кіно-культурному мистецькому центрі національно-патріотичного виховання дітей та молоді буде експонуватися до 11 грудня ц.р. Вхід вільний.

Ця експозиція дає змогу дізнатися, якими були однострої та зброя українських воїнів від часів Русі до сьогодення. Світлини супроводжує інформація про тип військових організацій, чисельність і озброєння військ, методи воєнного мистецтва та найвизначніші битви.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті





Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 832 | Теги: молодь, патріотизм, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar