реклама партнерів:
Головна » 2019 » Червень » 20 » У Парафіївській громаді створили публічну бібліотеку
13:49
У Парафіївській громаді створили публічну бібліотеку
У Парафіївській громаді створили публічну бібліотеку Бібліотека у сучасних умовах має трансформуватися і стати сучасним інформаційним простором, де комфортно та зручно працювати, читати, спілкуватися та відпочивати. Фактично це буде культурний і творчий центр ОТГ.

У Парафіївській громаді п’ять бібліотек із січня 2019 року перейшли на баланс Парафіївської селищної ради. Їх об’єднали в одну публічну бібліотеку з центральною у Парафіївці та чотирма філіями у селах Петрушівка, Іваниця, Южне та Мартинівка.

Що вдалося змінити і як працює цей простір у громаді, дізналися під час зустрічі з Оленою Карпенко, директоркою публічної бібліотеки, та Наталією Клочко, бібліотекаркою, радники Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Пані Олена розповіла, що довго роздумувала чи подаватися на конкурс. Але бажання спробувати щось нове і бути корисною громаді – перемогло. Разом із документами вона готувала презентацію бачення розвитку та діяльності публічної бібліотеки у громаді. Каже, що місяць не могла сісти за цю роботу. А коли всі терміни «горіли», на одному диханні прописала свої пропозиції.

Бібліотекаркою у Парафіївці стала Наталія Клочко. «Вона, як іскорка. У неї постійно з’являються ідеї та ініціативи, як зробити бібліотеку кращою та цікавішою. Нам кажуть, що ми знайшли одна одну і зможемо перевернути все. І дійсно, коли пересували стелажі у бібліотеці, яка на одному поверсі із кабінетом голови громади, то Валентина Федорівна часто приходила і просила: «Ви хоч би не розваліть селищну раду», - розповідає Олена Карпенко.

Творча майстерня
Два місяці у Олени та Наталії пішло на ремонти, пересування стелажів, устаткування. На початку травня вирішили: «Треба відкриватися і якось це «відкриття» відзначити». Запросили учнів 4-Б класу Парафіївської школи і разом з ними започаткували «Творчу майстерню» у публічній бібліотеці.

Наталія намалювала на одній із стінок сонечко і написала «творча майстерня». Для дітей купили фарби, і вони розмалювали всю стіну долоньками. «Вони були такі щасливі і задоволені! Не хотіли йти від нас. Казали, що будуть «лікувати» книжки, складати їх і просто читати», - розповідає Олена.

За місяць школярі звикли, що у бібліотеці можна не тільки книжки взяти, а відвідати різні майстер-класи, де тебе навчать декупажу, художньому розпису, квілінгу, робити аплікації, співати і ще багато чого цікавого. «А влітку будемо на дитячому майданчику проводити ігри та різні заходи. І спортивні, і інтелектуальні, і творчі», - ділиться планами Олена. Каже, що ідеї з організації дозвілля є не тільки для дітей, а і для дорослих.

Про філії
Як з’ясувалося, активне життя публічна бібліотека обіцяє не лише жителям Парафіївки. У селах також працюють творчі та креативні бібліотекарки.

«В Южнянській філії – прекрасна бібліотекарка Галина Григорівна. Все життя працює. Не сидить на місці жодного дня. Не знаю, чим вона зацікавлює дітей, але кожну перерву вони йдуть до неї», - каже директор публічної бібліотеки. Тут взимку ліплять сніговиків, а влітку грають на подвір’ї. Театралізовані сценки, екскурсії селом, свята та імпровізовані казки для вихованців дитячого садочку, – це все придумує для дітей та дорослих Галина Волошина.

Петрушівська філія обслуговує читачів із трьох сіл: Петрушівки, Качанівки і Власівки. Діти їздять вчитися до Парафіївки, а тому до бібліотеки поки що не заходять. Стіл видачі та нові книги розмістили у сільській раді, а решту фонду – в будинку культури.

«Коли люди не йдуть до неї за книгами, Валентина Салко, бібліотекарка, не засмучується і на місці не сидить. Книжок набрала – і пішла по селах. Фактично бібліотека йде в люди», - розповідає Олена Карпенко.

У квітні в Петрушівці з’явилася нова директорка будинку культури – Наталія Чуб. «Вона настільки творча, з будь-якого папірця може зробити шедевр, вміє в’язати, шити, плести, малювати на склі, знає квілінг, декупаж. Вони подружилися з Валентиною Анатоліївною. І я думаю, що з цього дуету будуть хороші результати», - переконана директорка. Влітку у клубі в Петрушівці працюватиме творча майстерня.

В Іваниці свого часу бібліотека згоріла. Завдяки добрим людям відновили фонд. Філія знаходиться у приміщенні будинку культури і є центром дозвілля для жіноцтва старостату. Жінки тут і пісень співають, і плетуть, і різні заходи організовують, і просто спілкуються. Крім того, тут постійно організовують свята та виставки. Бібліотекарка Тамара Вірко дуже гарно їх оформлює.

У Мартинівській філії бібліотекарка також не пасе задніх. «З усіх сил, все, що можна робити, Валентина Олексіївна робить. До неї приходять діти: танцювати – танцюємо, робити виставку – робимо, вишивати – вишиваємо. Вона теж не чекає читачів, а йде і шукає їх. Десь книжки дала почитати, десь про заходи розповіла, когось запросила на свято. У Мартинівці був чудовий День вишиванки: зробили виставку робіт місцевих майстринь, діти читали вірші. Потім всі разом пили чай із смаколиками», - розповідає Олена Карпенко.


Бібліотека за самотності – проект, який себе виправдав
Ще однією з ініціатив публічної бібліотеки став проект «Бібліотека за самотності». Щовівторка з 8 до 13 бібліотекарки йдуть до тих людей у громаді, які хочуть читати, але не дійдуть, бо немає сил або далеко. «Попередньо збираємо заявки на книжки і на велосипеді або пішки розносимо їх читачам», - розповідає Наталія Клочко.

Другу половину вівторка Наталія присвячує мешканцям територіального центру надання соціальних послуг у Парафіївській ОТГ. Там живуть дідусі та бабусі, які також є читачами. «Можливо їм не стільки читати хочеться, скільки з кимось побалакати. Вони вже один одному набридлі, але ж спілкуватися хочеться. Можливо вони ту літературу і читати не будуть, але їм потрібна увага. Прихід бібліотекарки – це для них новина», - розповідає жінка.

Крім того, не відмовляють у доставці книжок дорослим і дітям. Олена і Наталія заради того, щоб кількість читачів збільшувалася і люди читали, розвозять замовлення: комусь у музичну школу, комусь на роботу. Часто використовують для цього власний час або обідню перерву.

Про мрії та плани
Дівчата хочуть оцифрувати книги про історію Парафіївки та сіл, які увійшли до громади, створити електронну бібліотеку для учнів та студентів, відновити місцевий музей... Їхніх ідей вистачить на десять громад та років.
А ще вони мріють про те, щоб Парафіївська публічна бібліотека об’єднувала громаду, щоб люди повірили і приходили на майстер-класи, свята та заходи, пропонували ідеї і разом реалізовували їх. Заради себе та заради своїх дітей.

Джерело: Децентралізація



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 473 | Теги: Парафіївка, публічна бібліотека, ОТГ | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar