реклама партнерів:
Головна » 2016 » Вересень » 27 » Запрошуємо на відкриття нового театрального сезону в Чернігові!
19:46
Запрошуємо на відкриття нового театрального сезону в Чернігові!
Запрошуємо на відкриття нового театрального сезону в Чернігові! Напередодні відкриття 91-го театрального сезону, яке відбудеться 04 жовтня 2016 року музичною комедією «Ніч перед Різдвом» за однойменною повістю Микола Гоголя, керівництво Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка зустрілося з представниками мас-медіа Чернігівщини. Темою прес-конференції, яка проходила у форматі неофіційного спілкування з журналістами, були вистави, включені до репертуарного плану на жовтень-грудень поточного року, підготовка прем’єрних вистав, розширення гастрольної діяльності театру тощо.
У своєму вступному слові генеральний директор театру, заслужений діяч мистецтв України Сергій Мойсієнко з гордістю за надзвичайно високий рейтинг нашого театру поділився враженнями від гастрольних поїздок, якими театр розпочав свою діяльність ще до офіційного відкриття театрального сезону.
Адже вистава «Ніч перед Різдвом» у постановці художнього керівника театру, заслуженого артиста України Андрія Бакірова, прем’єра якої відбулася у грудні минулого року і десять понадпланових показів якої пройшли у Чернігові з повним аншлагом, вже була презентована на сценах багатьох театрів України та за її межами. Яскрава, колоритна творча робота шевченківців отримала як схвальні відгуки театральних критиків, так і захоплене визнання глядачів Києва, Полтави, Гомеля, Бреста, Луцька, Житомира, Львова, вражених оригінальною сучасною інсценізацією, високомайстерною грою чернігівських акторів.
На Міжнародному театральному фестивалі «Біла вежа-2016», де взяли участь 25 театральних колективів із 16 країн, наш театр став переможцем у номінації «Кращий акторський ансамбль». Цієї осені з виставою «Ніч перед Різдвом» чернігівці запрошені до участі у міжнародних театральних фестивалях – «Золотий лев» у Львові та «Золоті оплески Буковини» у Чернівцях. Бурхливі овації вибагливих львівських глядачів, які захоплено вітали шевченківців з успішним виступом 24 вересня п.р., стали найвищим визнанням професійної майстерності творців і виконавців феєричного сценічного дійства «Ніч перед Різдвом». До кінця року творчий доробок наших акторів буде представлений глядачам Івано-Франківська, Коломиї, Києва та багатьох районів нашої області.
Дбаючи про завоювання симпатій чернігівського глядача, керівництво театру приділяє велику увагу співпраці з керівниками загальноосвітніх шкіл Чернігова, ректорами вищих навчальних закладів з метою духовного виховання підростаючого покоління на кращих творах вітчизняної та світової драматургії, прищеплення молоді естетичного смаку щодо високого театрального мистецтва та культури відвідування театру.
Завдяки фінансовій підтримці обласної держадміністрації, департаменту культури та залученню власних коштів в ході підготовки до нового театрального сезону в театрі відремонтовано покрівлю будівлі, проведено поточний ремонт приміщень третього поверху та частково підлоги на першому і другому поверхах.
Про найближчі перспективи у творчій діяльності театральної трупи розповів художній керівник – головний режисер театру, заслужений артист України Андрій Бакіров. Протягом цього сезону Чернігівський драмтеатр поряд з кращими сценічними постановками минулих років запропонує глядачам свої прем’єрні вистави. До кінця року – драма «Який сум – кінець алеї» сучасного грузинського режисера і драматурга Резо Габріадзе у постановці запрошеного молодого київського режисера Вікторії Філончук. Підтримуючи кращі театральні традиції постановки вітчизняної класики, режисер нашого театру, заслужений діяч мистецтв України Віра Тимченко готує чернігівському глядачеві зустріч з героями жартівливої оперети «Пошились у дурні» класика української драматургії Марка Кропивницького. У перспективі – режисерська робота Андрія Бакірова над постановкою вистав «Вій. Докудрама» молодого українського драматурга Наталії Ворожбит та «Ромео і Джульєтта» Вільяма Шекспіра, переклад якої на українську мову здійснив сучасний український літератор Юрій Андрухович.
На Новорічні свята наших маленьких глядачів очікуватиме захоплююче театралізоване дійство навколо ялинки та чудова казка «Веселий маскарад».
У квітні 2017 року передбачається проведення на базі нашого театру Міжнародного театрального фестивалю моновистав «Чернігівське відлуння», започатковане минулого сезону, що дасть змогу чернігівським театралам познайомитися з творчими роботами кращих митців з різних країн, зокрема Білорусі, Німеччини, США та інших. А наш ювілейний ХХV-й Міжнародний фестиваль «Слов’янські театральні зустрічі» плануємо проводити вже восени наступного року, як це було і раніше.
Наразі напрацьовуємо контакти з польськими колегами та Британською гуманітарною радою в Україні з метою реалізації спільних мистецьких проектів, пошуку новацій них ідей, проведення на базі нашого театру різножанрових заходів, у тому числі і на експериментальній сцені.
Як приклад творчої співпраці з іншими мистецькими колективами пропонуємо до уваги наших шанувальників музичний концерт «Планета Голлівуд», підготовлений головним диригентом театру Олексієм Рощаком разом з Національним академічним духовим оркестром України, який відбудеться 31 вересня на сцені нашого театру, а також буде представлений і київським любителям сучасної музики.
Відповідаючи на запитання журналістів щодо мотивів звернення до творчості Марка Кропивницького, режисер-постановник театру, заслужений діяч мистецтв України Віра Тимченко основним критерієм свого вибору визначила непорушність традицій Чернігівського театру – як театру українського – щодо присутності в репертуарі творів класиків вітчизняної драматургії. Крім того, внесок Марка Кропивницького в становлення і розвиток українського театру настільки вагомий і багатогранний, що не втрачає своєї актуальності і в наші дні, цікавий для сучасного режисерського прочитання і акторської роботи та здатний збагатити скарбницю творчих надбань нашого театру. Проте, робота над постановкою тільки-но розпочалась, і прем’єрний показ вистави слід очікувати вже у 2017 році.
В ході діалогу з журналістами було обговорено низку інших питань, зокрема конкурсний відбір молодих акторів до складу театральної трупи, перехід творчого складу театру на роботу за контрактними угодами, запрошення молодих режисерів для постановки вистав сучасних драматургів, створення окремого сценічного майданчика для молодіжної творчості тощо.
Наприкінці зустрічі Сергій Мойсієнко та Андрій Бакіров подякували представникам засобів масово інформації за співпрацю у минулому ювілейному сезоні та запросили до подальшого плідного співробітництва. Окрему подяку було висловлено членам «Клубу друзів театру», які активно долучилися на нашій сторінці у Фейсбуці до участі в театральному житті.
Тож запрошуємо усіх шанувальників театрального мистецтва на урочисте відкриття нового 91-го театрального сезону, яке відбудеться 04 жовтня 2016 року надзвичайно яскравою музичною комедією «Ніч перед Різдвом». Святкуймо разом!

Раїса Міненко,
керівник літературно-драматургічної частини театру




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 893 | Теги: Драмтеатр, театральний сезон, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar