реклама партнерів:
Головна » 2015 » Листопад » 5 » 20 років «Сіверянському літопису» або третина життя Сергія Павленка
18:25
20 років «Сіверянському літопису» або третина життя Сергія Павленка
20 років «Сіверянському літопису» або третина життя Сергія Павленка Днем народження всеукраїнського наукового журналу «Сіверянський літопис», який спочатку видавався як всеукраїнський історико-краєзнавчий журнал, мабуть доречно вважати 26 жовтня 1995 р. Саме з цією датою було видано свідоцтво про його державну реєстрацію.

Перший засновник журналу – чернігівське обласне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка. А пізніше до нього додалися Чернігівський національний педагогічний університет імені Т. Г. Шевченка та Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України.

Творцем і незмінним головним редактором, а потім шеф-редактором, душею «Сіверянського літопису» є Сергій Павленко. З 1995 р. і до сьогоднішнього дня у редакційній команді працюють відомі історики, просвітяни, музейники Олександр Коваленко, Василь Чепурний, Геннадій Боряк, В’ячеслав Горбик, Юлій Коцюбинський, Сергій Лепявко, Валентин Мельничук, Олександр Моця…

4 листопада 2015 р. у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В. Г. Короленка відбулися урочистості на честь 20-річчя «Сіверянського літопису». А фактично вони стали відзначенням ключової ролі у розвитку цього авторитетного видання саме Сергія Павленка, якому він присвятив третину свого життя. І не дарма. Саме завдяки його праці, розумінню у найгірші роки безгрошів’я і байдужості важливої наукової і культурної ролі такого журналу на регіональному, національному і міжнародному рівнях, він став авторитетним майданчиком і трампліном для вітчизняних і, насамперед, чернігівських вчених.

Часопис опублікував майже 300 гетьманських універсалів, великий комплекс документів козацької доби та інших періодів історії України, а також майже три тисячі студій з історії України, філософії, філології. Окремо відзначимо системну публікацію наукових розвідок із історії українського визвольного руху у 20-му столітті. Тепер журнал передплачують провідні бібліотеки світу. За 20 років вийшло 124 номери часопису.

Подвижницька діяльність Сергія Павленка та його однодумців у справі створення і розвитку «Сіверянського літопису» – вагомий внесок у розвиток української історичної науки, гуманітарної сфери та політики національної пам’яті України.

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті, один із вдячних авторів журналу

До теми: Вітаємо Сергія Павленка з ювілеєм!



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1056 | Теги: історія, Сіверянський літопис, Сергій Павленко | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar