реклама партнерів:
Головна » 2015 » Листопад » 25 » Чернігів, дубль два. Банкова і Приват на порозі битви за мандати
22:13
Чернігів, дубль два. Банкова і Приват на порозі битви за мандати
Чернігів, дубль два. Банкова і Приват на порозі битви за мандати Підготовка до виборів по трьох округах, які звільнилися, – у Чернігові, Дніпропетровську і на Волині – може стати повторенням скандальної чернігівської кампанії. Першою сенсацією довиборів називають волонтера Бірюкова.

Після того, як народний депутат Борис Філатов був обраний мером Дніпропетровська, нардеп Владислав Атрошенко – мером Чернігова, а 23-й округ у Волинській області став вільним після смерті нардепа Ігоря Єремєєва, основні політичні гравці країни почали підкилимні ігри про те, кого завести по цих трьох звільнених округах у парламент.

На всіх трьох, як це вже було в Чернігові, головними сторонами протистояння знову будуть дві команди – президентська і Привату. Перша має добрі шанси взяти Чернігів, а друга майже впевнена в перемозі своїх кандидатів у Дніпропетровську і на Волині.

"Ми точно виставимо Палицю на Волині і Корбана по Дніпру. По Чернігову кандидатура ще розглядається", - підтвердив НВ новообраний мер Філатов.

Враховуючи не зовсім вдалий для неї розклад у двох регіонах, Банкова намагається відтягнути офіційний старт передвиборчої кампанії на цих округах. Зокрема, таку спробу вже було зроблено у Дніпропетровську. Запуск перевиборів по округу Філатова повинен початися після того, як парламент прийме його заяву про складання депутатських повноважень і проголосує за це. Після цього ЦВК має протягом 10 днів призначити дату проведення виборів. Філатов, за даними НВ, вже написав заяву на зняття з себе депутатських повноважень, але вона залежалася на столі у спікера парламенту Володимира Гройсмана і ходу їй (а це передача в регламентний комітет) він не давав.

Тому новообраний мер Дніпропетровська вирішив піти на хитрість. Вчора він публічно повідомив через свій facebook, що подав заяву про складання депутатських повноважень. А також повідомив про це нардепам з інших фракцій у Раді, заручившись їхньою підтримкою, що вони проголосують за зняття з нього депутатських повноважень. Виносячи це питання в публічну площину, Філатов, таким чином, не залишає Гройсману простору для маневру.

На Банковій вже обрали кандидата, якого збираються виставити в Чернігові. Як підтвердили НВ відразу кілька джерел у БПП і на Банковій, пропрезидентська сила хоче виставити там радника президента, волонтера Юрія Бірюкова.

За даними НВ, люди з БПП навіть збиралися вчора оперативно організувати розгляд у регламентному комітеті заяви їхнього власного нардепа Атрошенка та винести його в зал окремо, без заяви Філатова. Однак у регламентному комітеті на це не пішли.

"Філатов зрозумів хитрість БПП і тепер переконує всіх, щоб його заява розглядалася виключно разом із заявою Атрошенка. За останнього в БПП змушені будуть проголосувати – їм треба його швидше в мери відправляти. Тому вони змушені будуть проголосувати і за Філатова, інакше їх не зрозуміють", - каже НВ один з нардепів від УКРОП.

Зараз обидві заяви вже знаходяться в регламентному комітеті, який повинен розглядати їх сьогодні, в середу.

"Заяви [Атрошенка та Філатова] в комітеті, і я не бачу жодної причини, щоб регламентний комітет не дав їм ходу", - говорить НВ перший заступник голови регламентного комітету нардеп Павло Пинзеник.

Крім нюансів із заявою Філатова, є ще нюанс з прийняттям рішення по загиблому нардепу Єремєєву, за округом якого мають відбутися перевибори на Волині. Щоб ЦВК оголосила про перевибори там, йому потрібно свідоцтво про смерть Єремєєва. Документ, як стверджують співрозмовники НВ в парламентській більшості, знаходиться в канцелярії парламенту.

Крім того, щоб все було юридично вірно оформлено і відповідало положенням чинної Конституції, Гройсман має ще підписати розпорядження про те, щоб Єремеєву перестали нараховувати зарплату, яке, за даними НВ, він досі не підписав.

"Вони спеціально затягують по Єремєєву, тому що розуміють, що сильного кандидата проти Палиці у них поки немає. Але це ж абсурд. Досі деякі помічники Єремєєва отримують зарплату", - каже НВ один з нардепів коаліції.

Поки єдиний округ, в якому на Банковій впевнені – це Чернігів. Чернігівська передвиборна кампанія екс-голови ДУС президента Сергія Березенка і його перемога на цьому окрузі вселяє в Банкову віру в перемогу і цього разу. За даними НВ, куратором кампанії буде все той же Березенко. На Банковій вже навіть обрали кандидата, якого збираються виставити. Як підтвердили НВ відразу кілька джерел в БПП і на Банковій, пропрезидентська сила хоче виставити по Чернігову радника президента Петра Порошенка, волонтера Юрія Бірюкова.

Сьогодні в парламенті НВ поставило питання про плани Бірюкова стати нардепом Березенка, але той нічого не відповів, лише посміхався. А потім, побачивши художника і шоумена Сергія Пояркова, Березенко віджартувався, що його політсила виставить у Чернігові Пояркова.

В УКРОПі ж із кандидатурою по Чернігову поки не визначилися. Провальна кампанія Корбана там змусила політсилу задуматися про доцільність битви за округ, в якому у неї не так багато шансів.

Джерело: Новое время



Категорія: ПОЛІТИКА | Переглядів: 989 | Теги: вибори, Політика, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar