реклама партнерів:
Головна » 2017 » Березень » 13 » Чернігівський драмтеатр показав прем'єру «Як боги впадуть – безпечно не буде»
16:01
Чернігівський драмтеатр показав прем'єру «Як боги впадуть – безпечно не буде»
Чернігівський драмтеатр показав прем'єру «Як боги впадуть – безпечно не буде» Підґрунтям, на якому народився цей мистецький проект Британської ради в Україні було прагнення, насамперед, познайомити українську публіку з творами провідних драматургів своєї країни, а також дати шанс для реалізації творчих амбіцій молодим українським режисерам. І тепер маємо всі підстави стверджувати, що Чернігівський театр цей шанс реалізував повною мірою.

Спочатку артисти театру разом з молодим режисером Вікторією Філончук підготували до участі в конкурсі «Taking the Stage» уривок з п’єси англійського драматурга Сельми Дімітрієвич «Як боги впадуть – безпечно не буде» – однієї з п’яти запропонованих Британською радою в Україні. За рішенням журі конкурсу з-поміж сорока поданих заявок від різних театрів і режисерів право на постановку отримали десятеро, серед них і Чернігівський театр.

Результатом напружених творчих пошуків упродовж майже шести місяців, з одного боку, мистецького тандему сестер Вікторії (режисер-постановник) й Ольги (художник-сценограф) Філончук та акторського дуету Наталії Максименко і Тетяни Шумейко, з іншого, стало народження нової вистави «Як боги впадуть – безпечно не буде», прем’єра якої відбулася 11 березня п.р. на сцені Чернігівського облмуздрамтеатру ім. Т.Г.Шевченка.

Безмежним було хвилювання напередодні прем’єрного показу і постановників вистави, і виконавців ролей Матері і Доньки – наскільки вдалим виявилося режисерське і художнє вирішення спектаклю, чи буде зрозумілою для українського глядача сучасна англійська драматургія, наскільки повно і виразно вдалося розкрити внутрішній світ героїнь вистави, врешті решт, яку оцінку дадуть театральні критики і представники експертної групи Британської ради в Україні, запрошені на прем’єру?

На деякі з цих питань відповідь дала глядацька аудиторія, яка вщент заповнила місця експериментального простору на сцені театру і, затамувавши подих, чуйно реагувала на кожне слово, кожен порух дійових осіб. Деякі питання були обговорені на зустрічі творців вистави з театрознавцями, що відбулася одразу після прем’єрного показу. На деякі з них сподіваємось отримати відповіді згодом, коли одержимо відгуки театральних критиків і широкої глядацької спільноти після відвідування наступних показів цієї вистави.



Одне можна стверджувати беззаперечно – високе театральне мистецтво не має географічних кордонів і мовних перешкод, не втрачаючи при цьому національних особливостей. І діалоги матері з дорослою донькою, виписані англійським драматургом, зрозумілі і духовно близькі українським постановникам і акторам, а також глибоко хвилюючі і значимі для сучасного театрального глядача в будь-якій країні.

Прем’єра, представлена цієї суботи на чернігівській сцені, привернула увагу глядачів незвичайним режисерсько-художнім вирішенням освітлення сценічного дійства, яке за рахунок створення несподіваних світлових ефектів давало можливість, відповідно до замислу режисера, візуально збільшувати то образ Матері, то тіньову проекцію Доньки.

Кожна з них навперемінку в одній з картин розмовляла з тінню, тобто з власною уявою про ту людину, з якою спілкувалася, що посилювало сприйняття глибинного прихованого змісту цієї психологічної драми про непрості життєві стосунки між рідними людьми.

Глибоке враження справляє творча робота акторського дуету – заслуженої артистки України Наталії Максименко і провідного майстра сцени Тетяни Шумейко, чиєю майстерністю створено таку цілісну і вражаючу за своїм емоційним впливом інсценізацію цього філософського твору. Можливо, усвідомлення того, що батьки – люди неідеальні – в якийсь момент (котрий настане швидше, ніж ми думаємо) зникнуть із нашого життя, спонукає нас бути більш уважними до своїх близьких, не стримуватися у проявах ніжності, не зволікати з великодушним пробаченням або зі своїм проханням «Прости!», поки не пізно.

Хочеться вірити, що нові творчі пошуки режисерів і акторів нашого театру завжди знаходитимуть дорогу до сердець глядачів, що кожна така зустріч спонукатиме їх замислюватися над життєво важливими питаннями досягнення взаєморозуміння між рідними людьми, залишатиме в душі світлий слід від справжніх емоційних переживань і бажання знову й знову приходити на зустріч з дивним світом театрального мистецтва.

Отже, запрошуємо на наступний показ вистави «Як боги впадуть – безпечно не буде» С.Дімітрієвич, що відбудеться на сцені Чернігівського облмуздрамтеатру ім. Т.Г.Шевченка (експериментальний простір) 25 березня цього року о 18.00 год.

Раїса Міненко,
керівник літературно-драматургічної
частини театру




Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 793 | Теги: ChernihivTheatre, TakingTheStage, ЯкБогиВпадуть | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar