реклама партнерів:
Головна » 2017 » Березень » 10 » Громадська рада при ОДА: 35 чи все ж 71?
22:02
Громадська рада при ОДА: 35 чи все ж 71?
Громадська рада при ОДА: 35 чи все ж 71? Сьогодні мало відбутися перше засідання Громадської ради при облдержадміністрації. Не відбулося, оскільки не підписане відповідне розпорядження голови облдержадміністрації.

Причину громадським активістам пояснив директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Андрій Подорван.

— Проект розпорядження «Про затвердження складу Громадської ради при обласній державній адміністрації», підготовлений на підставі рішення установчих зборів, передбачав у складі ради 71 представника громадської організації. Проте за висновком юридичного відділу ОДА цей проект не відповідає вимогам чинного законодавства.

Андрій Подорван детально зупинився на аргументах, викладених у висновку юристів. Так, Типове положення про громадську раду затверджено Постановою КМУ від 3 листопада 2010 року №996. Абзац 2 пункту 7 цього положення передбачає, що «кількісний склад громадської ради визначається установчими зборами та не може становити більш як 35 осіб». Тому розроблений проект розпорядження було визнано таким, що не відповідає вимогам чинного законодавства.

При цьому директор Департаменту наголосив, що і особисто голова облдержадміністрації Валерій Куліч, і адміністрація в цілому відкриті до спілкування з представниками громадськості незалежно від присутності у складі Громадської ради.

Такий стан речей виявився неприйнятним для більшості присутніх у залі. Вони вважають, що Типове положення, затверджене Постановою КМУ носить рекомендаційний характер і обмеження чисельного складу Громадської ради не є обов’язковим.

Широкій дискусії, що розгорнулася стосовно подальших дій громадських активістів поклав край голова облдержадміністрації. Валерій Куліч намагався переконати присутніх у залі у доцільності дотримання вимог, викладених у Постанові КМУ. Проте учасники зборів наполягали на тому, що до складу Громадської ради має увійти 71 представник ГО.

— У мене ніколи не було проблем у спілкуванні з громадськістю, — зазначив голова ОДА. — Я відкритий до спілкування на будь-які теми. Але я просто зобов’язаний попередити вас про юридичні ризики такого рішення. Адже будь-яка особа, невдоволена діями членів Громадської ради, зможе легко оскаржити у суді це розпорядження і визнати Громадську раду нелігитимною. А значить і всі її напрацювання будуть перекреслені.

Проте представники громадських організацій наполягали на своєму і голова ОДА пішов їм назустріч — завірив, що затвердить своїм розпорядженням запропоновану установчими зборами Громадську раду у складі 71 особи. Натомість відповідальність за таке рішення активісти взяли на себе, запевняючи, що усвідомлюють всі можливі наслідки такого кроку.

Наостанок учасники зборів визначилися з новою датою проведення першого засідання новообраної Громадської ради. Воно заплановане на 15 годину 22 березня поточного року.

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації




Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 916 | Теги: Валерій Куліч, Чернігів, громадська рада | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar