реклама партнерів:
Головна » 2015 » Листопад » 17 » Книга, яку подарували гетьманові Івану Мазепі
20:52
Книга, яку подарували гетьманові Івану Мазепі
Книга, яку подарували гетьманові Івану Мазепі До 310-ї річниці виходу в світ книги “Зерцало от писанія Божественнаго”, яка була піднесена гетьманові Івану Мазепі від Чернігівського колегіуму

“...Твій гербовий Хрест, вельможний гетьмане, учням золотим ключем мудрості постане..., – так писали у книзі “Зерцало от писанія Божественнаго”, яка була піднесена гетьманові Івану Мазепі від Чернігівського колегіуму. Відомо, що найстаріший навчальний заклад вищого рівня в Лівобережній Україні був заснований у 1700 р. чернігівським архієпископом Іоанном Максимовичем за сприяння та фінансової підтримки гетьмана Івана Мазепи.
На знак пошани та подяки гетьманові засновник разом з викладачами колегіуму у 1705 р. видали збірник своїх праць та перекладів “Зерцало от писанія Божественнаго”, присвятивши його очільнику держави: “…особливому милостивому патрону и добродееви, доброе сіє душеполезное зерцало, ву ново обновленномъ Черниговских оучилищъ”. У ньому витончено та емоційно, з майстерно застосованою, досить складною художньою образністю, характерними для стилю бароко, прославлявся гетьман за будівництво та прикрашання церков у Києві, розбудову Києво-Могилянської колегії, меценатство в Чернігові: “Сей Богоспасаемый Градъ Черниговъ, Архіерейской Катедрою, Вашимъ же милостивнымъ Рейментарскимъ благодетельствомъ, в мурах и въ всякихъ благостосеніяхъ ныне, яковъ прежде небысть благонарочитъ, изряденъ, светелъ, и прекрасенъ”, тобто розбудову чернігівського кафедрального Борисоглібського монастиря, а також приміщення колегіуму, будівництво папірні для чернігівської друкарні. У присвяті згадано і про оздоблення гетьманом “кіотомъ сребрекованнымъ” чудотворної ікони Троїцько-Іллінської Богородиці. У панегірику вихвалялися військові справи Івана Мазепи, який величався “храбрым новым Геркулесом”, уподібнювався “премудрому Соломону”. У вірші на його пошану під назвою "KRZУSZ" (Хрест) польською мовою йшлося про герб гетьмана як ключ до мудрості, прославлялося його покровительство наукам, вказувалося, що Іван Мазепа дав дозвіл на відкриття колегіуму. Гетьмана вітали також три школи колегіуму: schola іnfіma, grammatісa, syntaxіs та неопоети Чернігівського колегіуму. Збірник прикрашений гравюрами і дві з них – з гербами Івана Мазепи та Іоанна Максимовича – більші за формат самої книги з віршами до гербів. Звертає на себе увагу гравюра – “лабіринт”, у якому слова “Іоан Мазепа гетман малороской”, розміщені в різних напрямках.
Основний зміст “Зерцала” становили твори, зібрані в “еденъ пластырь”, “наченшими трудитися в новосооруженныхъ оучилищахъ Черниговскихъ”. Насамперед, привертають увагу силабічні вірші “О хрестовом странствіи и страданіи известіе”, а також “Истолкованіе на 50-й псалом”, “Слово о псалме осьмъ десятъ четвертаго”, “Слово на словеса пророка Ісаіи” Іоанна Златоуста, які ймовірно, були перекладені з латинської мови викладачами Чернігівського колегіуму. У кінці збірника вміщені три проповіді Іоанна Максимовича: “Слово в неделю о страшном суде”, “Слово на рождество святого Іоанна Предтечи”, “Слово на (преставленіе) святого Іоанна Предтечи”. Вочевидь, тематика згаданих творів, певно, не випадкова: Іоанн Златоуст був патрональним святим Іоанна Максимовича, Іоанн Предтеча – гетьмана Івана Мазепи.
Ще один збірник з такою ж назвою “Зерцало от писанія Божественнаго”, був піднесений у 1705 р. генеральному судді Василю Кочубею “яко первенствующому по его рейментарской милости от новозачатихъ уочилищъЧерниговскихъ". Збірник відрізнявся як розміром, так і змістом від того, що був піднесений гетьманові. Книга, менша за розміром, у четвірку, містила присвяту Василю Кочубею, зображення його герба та гербовий вірш, де вихвалялося правосуддя Кочубея, а також канон Богородиці, молитви. Збірник містив також дві проповіді: “Слово второе на Покровъ Пресвятый Богородиці”, та “Слово в день Христова Ніколая, в обители Свято-Пустинно-Нікольской Кіевской проповеданное” Іоанна Максимовича.
У цьому ж році побачив світ ще один твір “Алфавит собранный рифмами сложенный”, створений в Чернігівському колегіумі. Зміст твору становили понад десять тисяч віршованих рядків про життя святих, розміщених в алфавітному порядку. У передмові до “Алфавіту” говорилося, що книга призначалася для Чернігівського колегіуму:
“Се ти, Черниговскіе Афины духовну
Предлагаютъ трапезу, книгу рифмословну”.
“Алфавит собранный рифмами сложенный” був присвячений царевичу Олексію Петровичу. У книзі вміщена гравюра Івана Стрельбицького, більша за форматом, ніж сама книга, у якій в клітинках вписано ім’я царевича Олексія в різних напрямах.
Як бачимо, вже на зорі Чернігівського колегіуму, були створені оригінальні збірники, які продемонстрували очільникам, зокрема гетьману Івану Мазепі – патрону колегіуму – значні досягнення у поетичному та риторичному мистецтві його засновника Іоанна Максимовича і викладачів навчального закладу.
У цьому році виповнюється 310 років з дня виходу у світ цих праць. Думається, що настав час перевидати “Зерцало от писанія Божественнаго”.

Ольга Травкіна, кандидат історичних наук,
завідувач відділу музейної та науково-фондової діяльності
Національного архітектурно-історичного
заповідника «Чернігів стародавній».






Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1190 | Теги: Чернігівський колегіум, історія, Іван Мазепа | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar