реклама партнерів:
Головна » 2017 » Листопад » 18 » Новий закон про комуналку: які зміни очікують українців
14:39
Новий закон про комуналку: які зміни очікують українців
Новий закон про комуналку: які зміни очікують українців Верховна Рада України підтримала проект закону № 1581-д «Про житлово-комунальні послуги». За таке рішення проголосували 262 депутати. Згідно з новим законопроектом, на українців очікують нововведення в комунальній сфері, про які потрібно знати.

Оплата боргів
Однією з головних змін у законопроекті стала відповідальність споживачів за сплату боргів за житлово-комунальні послуги. За запізнення з оплатою споживач зобов’язаний буде сплатити пеню. Неустойка буде позначена в договорі, але не перевищуватиме 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу.

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Термінологія
Зараз прибирання території й утримання будинку вважається «діяльністю». Згідно з новим законопроектом, такі послуги будуть називатися «результатом госпдіяльності», спрямованим на забезпечення потреб мешканців.

Замість «виробників» послуг з’являться «виконавці». Це суб’єкти господарювання, які надають комунальну послугу за договором із споживачем. Без укладення договору комунальна послуга не буде вважатися такою.

Більше не буде терміну «балансоутримувач». Замість нього з’явиться «управитель багатоквартирного будинку». Це може бути або фізична особа-підприємець, або юридична особа, яка за договором зі співвласниками житла ремонтує багатоквартирний будинок і прилеглу територію.
Якщо мешканці не виберуть свого представника, їм усе одно доведеться укласти договори з кожним постачальником комунальної послуги.

Оплата мереж
За новим законопроектом, мешканці можуть не платити за мережі. Люди можуть відмовитися від включення цього пункту в рахунок. Правда, в такому разі вся відповідальність за труби лягає на мешканців. І якщо в будинку прорвало трубу, то розбиратися з цією проблемою жителі будуть власними зусиллями.

Якщо жителі самі не відмовляться оплачувати мережі, то ця послуга буде включена в договір. Варто відзначити, що в будь-якому разі самі труби будуть належати жителям. Якщо ж буде укладений договір із компанією-монополістом про обслуговування мереж, її робочі полагодять поломку. Однак саму трубу міняти не будуть.

Індивідуальний договір
Згідно із законопроектом, мешканці можуть або об’єднається в ОСББ, або ж укласти один колективний договір. Але якщо люди категорично відмовляться об’єднуватися, договір усе одно доведеться укладати. Буде потрібна індивідуальна угода. Однак такий договір має деякі особливості.

Якщо договір індивідуальний, вводиться абонплата на користь постачальника (крім газу і світла), до її складу увійде відшкодування витрат постачальника на розподіл послуги та обслуговування індивідуальних лічильників. Крім того, за індивідуальними договорами вводиться також плата за утримання і ремонт внутрішньобудинкових мереж. У колективному договорі такої абонплати немає.

Можна відмовитись від опалення
Новий закон «Про житлово-комунальні послуги» дозволить власникам квартир у багатоквартирних будинках за певних умов від’єднатись від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води. Закон було ухвалено в парламенті 9 листопада. Текст закону розміщений на сайті Верховної Ради.

Умовою для дозволу на від’єднання від центрального опалення та постачання гарячої води є наявність певної кількості вже від’єднаних квартир у будинку.

«У багатоквартирних будинках, у яких на день набуття чинності цього закону не менш як половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від мереж централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, власники квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, не зобов’язані, але мають право виключно за власним рішенням у встановленому порядку відокремити (відключити) від них свою квартиру чи нежитлове приміщення та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні», — йдеться в тексті закону.
Водночас нормативний акт не допускає примусове від’єднання від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води власників квартир та нежитлових приміщень у разі від’єднання від цих мереж інших власників квартир.

Джерело: "Чернігівські відомості"



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 761 | Теги: законодавство, комунальні послуги, опалення | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar