реклама партнерів:
Головна » 2015 » Листопад » 1 » Презентація науково-популярного видання "Катерининська церква в Чернігові"
18:49
Презентація науково-популярного видання "Катерининська церква в Чернігові"
Презентація науково-популярного видання 28 жовтня на засіданні клубу "Краєзнавець" відбулась презентація науково-популярного видання "Катерининська церква в Чернігові". Представив книгу керівник видавничого проекту, генеральний директор НАІЗ "Чернігів стародавній" Юрій Соболь. Він наголосив, що це гарно ілюстроване видання є результатом роботи авторського колективу справжніх професіоналів.
З історією будівництва і непростого буття храму Святої Великомучениці Катерини ознайомила присутніх молодший науковий співробітник НАІЗ "Чернігів стародавній" Ірина Шевчик. Про архітектурні особливості візитівки Чернігова розповів викладач Навчально-наукового інституту історії, етнології і правознавства імені О. Лазаревського ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка, кандидат мистецтвознавства Анатолій Адруг. Він наголосив, що Катерининська церкви, як видатна пам'ятка української архітектури з 1999 р. включена до Державного реєстру національного культурного надбання. Краєзнавець та колекціонер Дмитро Силіч ознайомив присутніх з рідкісними фотографіями Катерининської церкви часів Другої світової війни та розповів про її долю у період окупації Чернігова 1941-1943 рр.
Всі виступаючі супроводжували свої повідомлення фото-слайдами, які аудиторія сприймала з особливою зацікавленістю.
Модератор заходу, бібліотекар відділу краєзнавства Вікторія Солонікова розповіла про музей народного декоративно-прикладного мистецтва Чернігівщини, що працював у приміщенні Катерининської церкви з 1979 по 2006 рік, а також про передачу цього приміщення православній Козацькій громаді Храму Святої Великомучениці Катерини.
Про сучасність храму розповів протоієрей, настоятель Катерининської церкви отець Роман (Кіник), він також подякував авторам за гарну книгу.

В обговоренні презентованого видання взяли участь доктор історичних наук, професор Сергій Леп'явко, колекціонер Костянтин Ягодовський, який продемонстрував унікальні фото зі своєї колекції, краєзнавець Ярослав Волерт, історія родини котрого тісно пов'язана з історією Катерининської церкви, представник Козацької громади Храму Святої Великомучениці Катерини Віктор Ключник.
У читальному залі бібліотеки була розгорнута книжково-ілюстративна виставка "На пагорбі красуня Катерина… І зваба, й гордість багатьох віків".

За інформацією Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1415 | Теги: історія, книга, Катерининська церква, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar