реклама партнерів:
Головна » 2015 » Листопад » 29 » Прокуратура домоглася повернення державі частини об'єкта археології вартістю понад 4,7 млн грн
11:14
Прокуратура домоглася повернення державі частини об'єкта археології вартістю понад 4,7 млн грн
Прокуратура домоглася повернення державі частини об'єкта археології вартістю понад 4,7 млн грн Чернігівським районним судом задоволено позов прокурора в інтересах держави про скасування розпорядчих і правовстановлюючих документів, якими фізичній особі в одному із сіл Чернігівського району віддано землі історико-культурного призначення площею 0,14 га вартістю майже 4,7 млн грн.
Підставою для звернення до суду стали виявлені порушення під час передачі в лютому 2014 року згідно з рішенням сесії Киселівської сільської ради Чернігівського району в приватну власність фізичній особі земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку поблизу річки Снов у с. Кобилянка.
Зазначене рішення суперечить вимогам законодавства, оскільки у власність фізичній особі передано земельну ділянку, яка відноситься до земель історико-культурного призначення та знаходиться в межах пам’ятки археології місцевого значення «Поселення ІІ тис. до н.е., ХІ-ХІІІ ст.», виявленої в 1985 році та нанесеної на відповідні карти землекористування в 1992 році.
Крім того, земельну ділянку передано у власність за землевпорядною документацією, яка не містила передбачених законом погоджень відповідних державних органів.
Разом з тим набувач земельної ділянки був обізнаний у незаконності отримання її у власність, оскільки за результатами розгляду його звернення щодо погодження землевпорядної документації органом охорони культурної спадщини надано негативний висновок, який до матеріалів землеустрою додано не було. Менш ніж через три тижні після отримання свідоцтва про право власності на земельну ділянку її відчужено іншій фізичній особі за договором дарування.
Згідно зі звітом про незалежну грошову оцінку об'єкта культурної спадщини вартість частини пам’ятки археології, що знаходиться у межах переданої у власність земельної ділянки, становить понад 4,7 млн грн.

Довідково:
Відповідно до ст. ст. 14, 17 Закону України «Про охорону культурної спадщини» археологічна спадщина і земельні ділянки, на яких розташовані пам’ятки (об’єкти) археології, повинні перебувати виключно в державній власності.

Відділ організації прийому громадян, розгляду звернень, запитів, зв’язків
з громадськістю та засобами масової інформації прокуратури області




Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 808 | Теги: археологія, Чернігівщина, прокуратура | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar