реклама партнерів:
Головна » 2015 » Березень » 22 » У Чернігові відзначили 376-у річницю з дня народження гетьмана України Івана Мазепи
17:16
У Чернігові відзначили 376-у річницю з дня народження гетьмана України Івана Мазепи
У Чернігові відзначили 376-у річницю з дня народження гетьмана України Івана Мазепи 20 березня 2015 року в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (на території Валу біля пам’ятника Іванові Мазепі) проведено заходи з нагоди 376-ї річниці з дня народження видатного гетьмана України.
У них взяли участь представники громадськості, Українського інституту національної пам’яті, органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, політичних партій, делегації Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» з міста Батурина, науковців та журналістів.
Заупокійну літію за великим українським патріотом і покровителем православної церкви відслужили секретар Чернігівського єпархіального управління, протоієрей, настоятель кафедрального собору святої Катерини м. Чернігова козацької православної громади, отець Роман Кіник та отець Євген Орда Української православної церкви Київського патріархату.
Учасники заходу поклали квіти до пам’ятника Іванові Мазепі.
До речі, це єдиний пам’ятник гетьману в українських містах, його створили українсько-польський скульптор Геннадій Єршов та народний архітектор України Володимир Павленко, урочисте відкриття відбулося 21 серпня 2009 року, напередодні Дня незалежності нашої держави.

Сергій Черняков, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», голова обласної організації Народного Руху України, відкриваючи мітинг на честь Івана Мазепи, підкреслив, що він не тільки видатний будівничий української держави, незламний борець за соборність і незалежність України, а також один із найбільших у вітчизняній історії меценат, що зробив вагомий внесок у розвиток духовності, культури та освіти.
Сергій Павленко, відомий в України та за кордоном мазепознавець, дослідник історії Батуринської трагедії 1708 року, шеф-редактор наукового журналу «Сіверянський літопис» і журналіст газети «Голос України» наголосив, що дослідження про Мазепу в контексті того історичного часу необхідно продовжити, осмислюючи минуле та вивчаючи його уроки. Він зауважив, що агресивна політика московського агресора з того часу не змінилася. Намагання поділити, розколоти Україну, щоб загарбати робилося і на початку ХVІІІ століття. Як це нагадує сучасну російську п’яту колону в Україні: терористичні так звані «ДНР» і «ЛНР».
Науковець підкреслив, що Іванові Мазепі, заслуги якого перед Україною важко переоцінити, пам’ятник йому має бути в центрі Чернігова та інших міст країни, його іменем слід назвати найбільші вулиці і площі українських міст.
Сергій Соломаха, заступник голови обласної організації Народного Руху України, заявив, що у єдиній зв’язці Мазепа — Петлюра — Бандера існує тріада визначних діячів, поза якою годі собі уявити український національно-визвольний рух. «Мазепинці», «петлюрівці» та «бандерівці» складають три покоління борців за незалежну Українську державу». Він відзначив, що сучасна політика євроінтеграції є продовженням боротьби Мазепи жити у вільній родині європейських народів.
Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, звернув увагу присутніх, що цілі гори брехні проти Івана Мазепи, вигадані Російською імперією та її спадкоємцями комуністичним тоталітарним СРСР й путінською Росією, розсипалися в прах під тиском історичних фактів та існуванням незалежної України. Проте, боротьба за Мазепу, за історичну правду триває і загострюється в умовах російської агресії. Викриття й розвінчування спадщини російського комуністичного імперіалізму і тоталітаризму є стратегічною метою Українського інституту національної пам’яті.
Сергій Бутко закликав громадськість консолідуватися у справі очищення духовного простору Чернігівщини від пам’ятників противникам України, зокрема, на Алеї героїв в обласному центрі, і назв вулиць діячам та організаціям колишньої комуністичної імперії.
Сергій Кропива, представник партії Всеукраїнського об’єднання «Свобода», наголосив, що і зараз у важкі для України часи сучасна «п’ята колона» всіляко намагається зламати визвольний дух українських патріотів. «Важливо, беручи приклад Івана Мазепи, сьогодні знищити її у всіх прошарках суспільного життя, довести справу великого лицаря до остаточної перемоги української нації».
Після завершення мітингу у виставковій залі Колегіуму відбулося відкриття виставки, приуроченої до 376-ї річниці з дня народження Івана Мазепи. Це спільний проект Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», Чернігівського обласного історичного музею імені В.В.Тарновського та обласного об’єднання Всеукраїнської організації «Просвіта» імені Т. Шевченка.
У заході взяла участь капела бандуристів імені Остапа Вересая (художній керівник і головний диригент капели, заслужена артистка України Раїса Борщ; головний хормейстер, заслужений працівник культури Микола Борщ).

Олександр Майшев, член Національної спілки журналістів України.
Фото Володимира Коваля.






















































Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1328 | Теги: Чернігів стародавній, Чернігів, Іван Мазепа, Народний Рух України | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar