реклама партнерів:
Головна » 2015 » Листопад » 6 » У музеї М. Коцюбинського презентували монографію професора О. Ковальчука
16:57
У музеї М. Коцюбинського презентували монографію професора О. Ковальчука
У музеї М. Коцюбинського презентували монографію професора О. Ковальчука 4 листопада у літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського відбулася презентація монографії «Візуальне у творчості М. Коцюбинського» доктора філологічних наук, професора НДУ ім. М. Гоголя Олександра Ковальчука.

Уже традиційно провела презентацію заступник директора музею з наукової роботи Наталія Коцюбинська. Вона звернула увагу, що ця зустріч – один із циклу заходів приурочених до 80-річчя з відкриття експозиції музею. Чимало теплих слів Наталія Михайлівна сказала про Ніжин і його старовинний університет, який за роки свого існування став справжньою альма матер для безлічі видатних науковців і митців, у стінах якого хочеться навчатися і творити. І зразком науковця, якого надзвичайна атмосфера Старого Корпусу надихнула на неабиякі звершення, є автор презентованої монографії О. Ковальчук.

Ім’я доктора філологічних наук, професора Олександра Герасимовича Ковальчука широко відоме серед літературознавців та педагогів, адже у його науковому доробку понад 150 наукових статей, за авторством науковця виданий підручник з української літератури для 11 класу. Кожна з низки монографій, написаних професором, свого часу викликала широкий резонанс у наукових колах, а серед них праці присвячені українській прозі ХХ століття, творчості М. Гоголя, В. Винниченка, М. Коцюбинського.

От і цього разу професор О. Ковальчук презентував свою нову наукову роботу, у якій модус візуального стає визначальним у трактуванні творчості М. Коцюбинського. Власне, свій перехід від дослідження прози В. Винниченка до наукової інтерпретації творів Великого Сонцелюба, пан Олександр пояснює тим, що це письменники однієї доби. Проте В. Винниченко – автор, який писав свої твори на актуальні теми сучасності і, відповідно, викликав значний інтерес у читачів, а М. Коцюбинський – письменник, який у своїх творах піднімає вічні питання, і робить це з неабияким мистецьким хистом, що неодноразово відзначалося сучасниками. За словами О. Ковальчука, написавши кілька досліджень за творами В. Винниченка, він відчув потребу взятися до трактування мистецької спадщини М. Коцюбинського.

Як зазначає Олександр Герасимович, візуальне, у творчості М. Коцюбинського зазнає своєрідної еволюції, починаючи від статичного, далі поступово набирає динаміки і через тілесне та психологічне поступово виходить на рівень онтологічного. Свою концепцію, втілену у монографії, професор О. Ковальчук детально розкрив перед присутніми на презентації, добираючи при цьому яскраві ілюстрації не лише з творчості М. Коцюбинського, але і з творів та життя сучасників і наступників митця.

Про свій шлях у літературознавство О. Ковальчук скромно промовчав, але яскравий портрет науковця змалював перед присутніми його колега кандидат педагогічних наук, декан філологічного факультету НДУ ім. М. Гоголя Олександр Забарний. У своєму виступі Олександр Вадимович наголосив на потужних наукових традиціях ніжинської вищої школи і, зокрема, розповів про автора презентованої монографії, який завдяки блискучому розуму та наполегливості, будучи вихідцем з родини учителів, пройшов шлях від випускника будівельного технікуму до доктора філологічних наук.

Свою точку зору з приводу концепції візуального у творчості М. Коцюбинського, описаної професором О. Ковальчуком, висловила доктор педагогічних наук, професор, завідуюча кафедри української мови і літератури ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка Світлана Жила. Зокрема, вона акцентувала увагу на особливостях методологічного підходу до формування концепції та почесному місці монографії у інтерпретаційній парадигмі творчості М. Коцюбинського.

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури НДУ ім. М. Гоголя Оксана Капленко від колег по кафедрі привітала Олександра Герасимовича з виходом монографії та звернула увагу присутніх, що власне саму монографію важливо розглядати з точки зору трьох фокусів: по-перше, це загалом концепція візуального і її втілення у літературному тексті як такому; по-друге, персона автора конкретного тексту, його світогляд і творча манера; і по-третє, особистість самого науковця, який проживає та інтерпретує цей текст.

Гості презентації, а це письменники, науковці, журналісти, студенти-філологи і їх викладачі, з великим захопленням сприйняли виступи учасників презентації та відкрили для себе ще одну, для багатьох до кінця не звідану, грань творчості М. Коцюбинського, а також отримали чудовий заряд натхнення на наукову і творчу працю.



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 974 | Теги: музейКоцюбинського, Ковальчук, Коцюбинський | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar