реклама партнерів:
Головна » 2016 » Березень » 26 » У ніч проти неділі Україна переходить на літній час
09:45
У ніч проти неділі Україна переходить на літній час
У ніч проти неділі Україна переходить на літній час Традиційно о третій годині ночі стрілки усіх годинників мають бути переведені на одну годину вперед, тож спати будемо менше. Запровадили таку часову рокіровку майже сто років тому, мета — раціональне використання світлового дня. Про переваги і недоліки часових змін — далі у сюжеті.

Першим ідею запровадження літнього часу ще у 1789 висловив Бенджамін Франклін. Вдруге цю проблему у 1907 році порушив англієць Вільям Віллерт, який вважав відсутність особливого літнього часу «марною тратою денного світла». І почав у британському парламенті кампанію за ухвалення «Закону про час».

На території сучасної України, аби максимально використовувати денне світло, переводити годинники на літній час почали у 1917 році. За радянських часів – з 1981-го року — переходи на літній і зимовий час мотивували економією електроенергії. Чи помітна економія, сьогодні ми спробували дізнатися у енергетиків. Сергій Артеменко, заступник комерційного директора ПАТ «Чернігівобленерго»: «Естественно, перевод часов влияет только на использование осветительными приборами. Потому что остальные электробытовые приборы люди используют по тому же графику. Да, нагрузки раньше были другие. Лампочки были другие, по 100 ватт и выше. Теперь они гораздо энергоэффективней, ватт по 30. Поэтому мы считаем 30 ватт на 500 тысяч потребителей и получаем порядка 10-15 мегаватт».

Хоча, за дослідженнями, проведеними у більшості розвинених країн світу, економія енрегоносіїв внаслідок переведення годинників на «літній час», складає від трьох до п’яти відсотків від загального об’єму використання, що не так вже й багато.

Разом з певною практичною користю, яку приносять часові рокіровки, вони ж несуть у собі і шкоду. Навіть здоровій людині психологічно складно міняти свій розпорядок дня, а що вже говорити про тих, хто має хронічні захворювання і приймає ліки за розкладом. Хоча лікарі кажуть, якщо до переходу на літній час почати готуватися заздалегідь, він не стане таким вже стресом.

Хай там як, а в ніч з суботи на неділю в Україні, як і 78–ми країнах світу, всі годинники мають бути переведені на годину вперед. Дякувати технологічному прогресу, сучасні гаджети — від телефонів до багатотарифних лічильників — роблять це в автоматичному режимі. Механічні годинники доведеться перелаштовувати вручну.

Джерело: Сіверцентр





Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 881 | Теги: літній час, годинник | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar