реклама партнерів:
Головна » 2016 » Жовтень » 14 » Українські січові стрільці на виставці в Чернігові про історію українського війська
14:58
Українські січові стрільці на виставці в Чернігові про історію українського війська
Українські січові стрільці на виставці в Чернігові про історію українського війська Представляємо інформацію про Українських січових стрільців часів Першої світової війни у виставці Українського інституту національної пам’яті «Воїни. Історія українського війська».

Нагадуємо, що з 11 жовтня до 11 грудня 2016 року експозиція про українських воїнів з часів Русі і до сьогодення представлена у Чернігові в Кіно-культурному мистецькому центрі національно-патріотичного виховання дітей і молоді (колишній кінотеатр ім.Щорса). Вхід вільний.

Виставка «Воїни. Історія українського війська» дає змогу подивитися, якими були однострої та зброя українських воїнів від часів Русі до сьогодення. Світлини супроводжує інформація про тип військових організацій, чисельність і озброєння військ, методи воєнного мистецтва та найвизначніші битви.

УКРАЇНСЬКІ СІЧОВІ СТРІЛЬЦІ
Після більш як столітньої перерви українське військо відродилося знову. Цього разу – як невелике з’єднання у складі австрійської армії – легіон Українських січових стрільців. Після того як почалася Перша світова війна, Головна Українська рада та Українська бойова управа у Львові 6 серпня 1914-го проголосили маніфест. У ньому закликали галичан піднятися проти російського панування в Україні, для цього гуртуватися під знаменами Українських січових стрільців для створення добровільного військового підрозділу – легіону. На заклик відгукнулося 28 тисяч добровольців. З них австрійська влада дозволила відібрати тільки 2,5 тисячі.

Легіон почав формуватися восени 1914-го за австрійським зразком на два окремих курені (батальйони) та один напівкурінь. Курені ділилися на сотні (роти) по 220 осіб. До складу сотні входили чотири чоти (взводи). Чота складалася з чотирьох роїв (відділень), а один рій налічував 10-15 стрільців.

«Усуси» показали себе вправними вояками на російсько-австрійському фронті. Відзначилися в запеклих боях за гори Маківку та Лисоню, а також боях під Болеховом, Галичем, Завадовом і Семиківцями. Та ще більше вони зробили для підняття бойового та національного духу інших солдатів-українців.

1916-го Легіон був перетворений на регулярний 1-й Полк Українських січових стрільців. У розпал війни, у травні-червні 1916-го, Полк Українських січових стрільців вже додатково нараховував: кулеметну роту, взвод мінометів і вогнеметів, ротний телефонний зв'язок, відділення хімічного захисту, технічну роту.

Легіон Українських січових стрільців постав як штатний підрозділ австро-угорської армії, тож мав на озброєнні австрійські гвинтівки Манліхера з багнетом. У боях також використовувалися пістолети, станкові кулемети Шварлозе та ручні гранати.

Крім військової підготовки Усуси проводили культурно-освітню роботу.



Організатори виставки у Чернігові: Український інститут національної пам’яті, Чернігівська облдержадміністрація, Кіно-культурний мистецький центр національно-патріотичного виховання дітей і молоді.

Місце експонування: Кіно-культурний мистецький центр національно-патріотичного виховання дітей і молоді за адресою: м. Чернігів, вул. Магістратська, 3.

Український інститут національної пам’яті


Стрілець Легіону Українських січових стрільців, Австро-Угорщина, 1915 р.



Хорунжий Легіону Українських січових стрільців, Австро-Угорщина, 1915 р.




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1202 | Теги: виставка, Чернігів, Січові стрільці | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar