реклама партнерів:
Головна » 2015 » Грудень » 10 » Декомунізація на Чернігівщині: навчання керівників територіальних громад
14:53
Декомунізація на Чернігівщині: навчання керівників територіальних громад
Декомунізація на Чернігівщині: навчання керівників територіальних громад У листопаді – грудні 2015 року у Чернігівській області помітно прискорилося виконання вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 9 квітня 2015 року № 317.
Порівняємо: станом на 1 листопада ц.р. сільські, селищні і міські ради спромоглися перейменувати менше 20% об’єктів топоніміки (вулиць, провулків тощо) у своїх населених пунктах, що підпадають під дію Закону. Ще гірше було з перейменуванням населених пунктів: із близько 60-ти тільки щодо 4-х були подані до Верховної Ради України пропозиції відносно нових назв. Не було демонтовано жодного пам’ятника, пам’ятного знаку за рішеннями місцевих органів влади, це було частково зроблено тільки зусиллями активістів. Вже станом на 1 грудня ц.р. ситуація така: місцевою владою перейменовано понад 40% комуністичних назв об’єктів топоніміки у населених пунктах, до парламенту направлено 17 пропозицій щодо перейменування населених пунктів (ще 9 місцевих рад рішення прийняли і готували свої подання), демонтовано понад 30% пам’ятників і пам’ятних знаків та інших меморіальних об’єктів, що прославляли комуністичний режим і його вождів/діячів. За першу декаду грудня ці показники, судячи з поточної інформації, ще різко збільшилися.
Однією з важливих причин такого прогресу у справі декомунізації, про яку практично не згадують ЗМІ та й самі органи влади у центрі і на місцях, є планове навчання новообраних голів територіальних громад за професійною програмою підвищення кваліфікації, в тому числі із проблематики виконання вимог закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».
Це навчання сільських і селищних голів у Чернігівській області здійснюється у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. У розкладі занять передбачено конверсаторіум (лекція-діалог) на тему «Правові засади та організаційні принципи реалізації положень законодавства України про декомунізацію». Впродовж листопада – першої половини грудня на перший сесії підвищили кваліфікацію вже три з чотирьох груп сільських і селищних голів. Останнє проведено 10 грудня. Допомагає розібратися у декомунізаційному законодавстві і підготуватися до практичної реалізації його вимог Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області.
Крім безпосереднього спілкування на заняттях слухачі отримують інформаційно-методичні матеріали і нормативні акти в електронному вигляді: збірник Українського інституту національної пам’яті «Декомунізація: що і чому перейменовувати й демонтувати. Збірник матеріалів, рекомендацій і документів щодо виконання вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» / Сергій Бутко, Сергій Горобець, Ігор Каретніков, Богдан Короленко, Максим Майоров (упоряд.); Український інститут національної пам’яті. – Київ: Український інститут національної пам’яті, 2015. – 103 с.» з 10-ма додатками. Це здійснюється у співпраці УІНП з Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації і, за відгуками сільських і селищних голів, суттєво їм допомагає.
Плановими заняттями з декомунізації навчання не завершується. Викладач і його колеги також надають індивідуальні консультації керівникам з проблемних питань. Така організація підвищення кваліфікації спрямована на досягнення кінцевого результату.

Олександр Майшев, член Національної спілки журналістів України,
"Європейська Україна"




Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 901 | Теги: громада, Чернігівщина, декомунізація | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar