реклама партнерів:
Головна » 2015 » Грудень » 20 » Декомунізація у Щорсі: Зелена, Яблунева, Виноградна, Жовтнева…
19:15
Декомунізація у Щорсі: Зелена, Яблунева, Виноградна, Жовтнева…
Декомунізація у Щорсі: Зелена, Яблунева, Виноградна, Жовтнева… На виконання Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» Щорська міська рада розпочала перейменування вулиць міста.
«Декомунізація нарешті дійшла до Щорса! Рішенням міської ради переіменовано вулиці Леніна – на Незалежності, Щорса – Миру, Антошина – Яблунева, Боженка–Котляревського, Володарського – Юрія Костюченка (загинув в АТО), Дзержинського – Зелена, Енгельса–Чернігівська, Карла Маркса – Банкова, Кірова – Віктора Максименка (воїн-афганець), Комсомольська – Соснова, Крупської – Я.Мудрого, Куйбишева – Виноградна, Орджонікідзе – Польова, П.Морозова – Козацька, Піонерська – Шкільна, Рози Люксембург – Воїнів Інтренаціоналістів, Свердлова – Святотроїцька, Фрунзе – Вишнева, Фурманова – Героїв Крут, Чапаєва – Соборна, Червоноармійська – Свободи. Провулок Р.Люксембург переіменовано в вулицю Натана Рахліна».
Про це на сторінці facebook повідомляє місцевий активіст Олексій Пій.
«Незрозуміло лише переіменування вулиці Жовтневої в Жовтневу та Калініна в Калініна...», додає О.Пій.

Влітку цього року комісія минулого скликання міської ради пропонувала перейменувати вулицю Володарського (справжнє ім’я Мойсей Маркович Гольдштейн, родом з Рівненської області, діяч російського революційного руху) – на Костьольну. Вулицю Якова Свердлова (народився у Нижньому Новгороді, російський радянський політичний і державний діяч) – на Старопоштову (історичне найменування).
До речі, у минулому в Сновську були вулиці: Велика Олексіївська (тепер Леніна), Новопісчана (Люксембург), Чернігівська (Калініна), Новобазарна (Щорса)…
Тобто, новообрані депутати міськради вирішили не повертатися до історичних назв міста, його витоків.
Вулиця на честь комуністичного діяча Михайла Калініна – перейменовано на Калініна, вірніше Бориса Калініна. А через назву вулиці «Жовтнева» депутати так і не змогли «переступити». Тож і залишили її Жовтневою (мабуть на честь осіннього місяця).

Довідка: Калінін Борис Петрович (1913–1943 рр.) – гвардії молодший лейтенант, командир вогневого взводу 45-мм протитанкових гармат. Відзначився у боях за с. Кучинівка та при переправі через р. Снов у районі с. Смяч. Був тяжко поранений в боях за Дніпро. Посмертно удостоєний звання Героя Радянського Союзу у грудні 1943 р.

Згадали мабуть депутати і колись популярну пісеньку Юрія Антонова «На улице Каштановой»:
«…Пройду по Абрикосовой сверну на Виноградную
И на Тенистой улице я постою в тени.
Вишневые Грушевые
Зеленые Прохладные
Как будто в детство давнее ведут меня они…»

Тож і перейменували депутати вулиці міста Щорса: Зелена, Вишнева, Виноградна, Яблунева…

Новообрані депутати за інформацією Олексія Пія також прийняли рішення про демонтаж пам’ятника Ульянову в центрі міста а також двох з трьох пам’ятників Щорсу.

Декомунізація у Щорсі хоча й хитринкою, але розпочалася…



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1020 | Теги: декомунізація, Щорс, перейменування вулиць | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar