реклама партнерів:
Головна » 2021 » Травень » 25 » День Героїв у Чернігові громадськість відзначала разом із владою
19:12
День Героїв у Чернігові громадськість відзначала разом із владою
День Героїв у Чернігові громадськість відзначала разом із владою 23 травня у Чернігові на Красній площі біля меморіальних стел загиблим Захисникам України — Героям Небесної Сотні та учасникам російсько-української війни День Героїв громадськість вперше святкувала разом із представниками влади.
Ініціатори: громадська організація «Єдина родина Чернігівщини», яка об’єднує родини загиблих Героїв російсько-української війни, патріотичні організації міста та області разом із Чернігівською міською радою. Почесну варту біля меморіальних стел несли курсанти Академії Державної пенітенціарної служби.

У заході взяли участь батьки загиблих Героїв, представники ветеранських організацій учасників бойових дій в російсько-українській війні, «Правого сектору», «Національного корпусу» та інших громадських організацій та рухів, Чернігівської обласної ради, Чернігівської міської ради, Міністерства у справах ветеранів України, Українського інституту національної пам’яті та інших урядових організацій, громадськість.
Вони вшанували хвилиною мовчання полеглих Героїв-Захисників, поклали квіти до Меморіальних стел.
Молебень за живих і полеглих Героїв відправив отець Євген Орда, настоятель гарнізонної церкви Івана Воїна, військовий капелан.
Під час пам’ятного мітингу серед тих, хто виступив, були Олександр Шевчук — начальник управління культури і туризму, депутат Чернігівської міської ради; Микола Шанський — голова ГО «Єдина родина Чернігівщини», Олександр Тарнавський — керівник чернігівського осередку «Національного корпусу».

«23 травня — День Героїв. Ми з гордістю згадуємо та шануємо їх всіх — живих і загиблих, які не жаліючи свого життя та здоров’я в минулому і в наш час боролися й борються за вільну Україну, визначають стандарти дієвої любові до своєї Батьківщини. Це свято. Його гасло: «… у боротьбі народ перетворюється на націю».
Ідея свята виникла у середовищі українських націоналістів. Уперше офіційно воно було запроваджене постановою ІІ Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові. 3 травня 1924 року за суперечливих обставин загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський. 25 травня 1926 року та 23 травня 1938 року агентами російського червоного імперіалізму були вбиті лідери українського визвольного руху Симон Петлюра та Євген Коновалець. На їх честь обрано таку дату святкування. З того часу Свято Героїв спочатку відзначалося публічно учасниками та симпатиками визвольного руху в українській політичній еміграції та підпільно на рідній землі, а після відновлення незалежності – вже в усій Україні.
Пам’ять про полеглих героїв, знакові битви є потужним мобілізаційним та патріотично-виховним чинником, який мотивує наступні покоління до боротьби за незалежність та успішний розвиток країни.
З початком захисту нашої вітчизни в 2014 році від російського агресора традиція вшанування героїв 23 травня міцнішає. На жаль, ряди героїв, що віддали своє життя в останні сім років, поповнюється чи не щодня. Сьогодні ми згадуємо і 189 полеглих воїнів із Чернігівщини», — розповів про цю дату Сергій Бутко, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Сергій Горобець,
Український інститут національної пам’яті












Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 3282 | Теги: російсько-українська війна, День Героїв, Небесна сотня, Чернігів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar