реклама партнерів:
Головна » 2015 » Грудень » 12 » Лічильники рахують на нашу користь
10:25
Лічильники рахують на нашу користь
Лічильники рахують на нашу користь Цього року небачено збільшились тарифи для населення на опалення. Єдине, що дозволило значній частині споживачів адаптуватись до неприємних змін, — тарифи затвердили в квітні, а опалювальний сезон розпочався у жовтні. Ці півроку дали можливість одній частині громадян оформити субсидії, іншій — виконати певні заходи для заощадження своїх витрат,
у першу чергу, встановити загальнобудинкові лічильники тепла. Хоча в багатьох людей були сумніви щодо ефективності таких дій, і навіть деякі «експерти» поширювали таку інформацію. Наприклад, стверджувалося, що заміна вікон та утеплення дахів дають економію 15–20% тепла, лічильник із теплорегулятором забезпечує 30–45% економії, утеплення фасаду — 40–60%, а звичайний лічильник — лише 5–7%.
Утім, значна кількість чернігівців, хоч і з коливанням, надала перевагу саме встановленню загальнобудинкових лічильників. Хоча це мали зробити, відповідно до вимог уряду, за власний рахунок теплопостачальники, люди вирішили не чекати. І, як виявилося, були праві. Справедливості заради треба сказати, що значній частині громадян допомогли благодійні організації та деякі політики, чому сприяло проведення в місті парламентських виборів у 205-му окрузі та місцевих виборів. Проте і той, хто діяв самостійно, виграв. Це можна стверджувати вже за підсумками трьох тижнів жовтня та листопада. Звичайно, цьому сприяла тепла погода протягом цих двох місяців, але факти незаперечні. Адже, за даними 45 днів, більшість людей — мешканців будинків, де встановлені лічильники, повернули вкладені гроші. Так, мешканці двокімнатних квартир у районі ринку «Нива» витратили на оплату тепла близько 600 грн. А якби їм нараховували плату відповідно до встановлених тарифів (18,52 грн/кв. м), довелось би сплатити 1250 грн. Економія склала 650 грн. А люди, які встановлювали лічильник за допомогою БФ «Поліський оберіг», сплатили лише по 340 гривень, причому частину грошей використали на ізоляцію труб та утеплення підвалів. А за рахунок власних матеріалів і за допомогою ЖЕК-10 засклили всі вікна в під’їздах. Встановлення лічильника об’єднало мешканців у розумінні потреби економити тепло. Тепер не побачиш відкритих вікон і дверей у під’їздах.
Аналогічно діяли мешканці будинку на вул. Рокоссовського, 12. Вони встановили лічильник за власні кошти, крім того, заізолювали 135 метрів труб. І хоча економія тепла тут трохи менша (40%), але вкладені кошти мешканці вже повернули. Звичайно, коли надворі буде прохолодніше, то плата збільшиться. Але немає сумніву, що кожна сім’я матиме суттєву економію коштів. Для порівняння: середні нарахування вартості опалення двокімнатної квартири площею 47 кв. м за добу за тарифом 18,52 грн/кв. м складають 28 грн, а за наявності лічильника — 14 грн.
Проте лічильник потребує догляду. Необхідно, щоб у будинку жила людина, яка розуміється на регулюванні температури теплоносія і може підрахувати вартість використаного тепла. Але захоплюватися регулюванням не варто. Підтримання у житлових приміщеннях температури 20–21 град. забезпечує достатню економію витрат на опалення. До речі, це свідчить про те, що в деяких теплопостачальників тарифи суттєво завищені.
Значно гірша ситуація із домогосподарствами, де газ використовується для опалення. Дописувачка із Менського району повідомила, що в теплому жовтні використала 200 куб. м газу і сплатила 720 грн. Газ горить, але не гріє, стверд-жує вона. Цілком можливо, бо є і інші подібні скарги. По всій Україні. Чи то газ не очищують на спеціальному обладнанні, чи то додають азот. Але факт незаперечний — калорійність газу низька.

Василь ГЕРАСИМУХА, Чернігівські відомості



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1323 | Теги: Чернігівщина, тарифи, лічильники газу | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar