реклама партнерів:
Головна » 2017 » Вересень » 4 » Нове науково-популярне видання: «Чернігівський колегіум»
20:51
Нове науково-популярне видання: «Чернігівський колегіум»
Нове науково-популярне видання: «Чернігівський колегіум» У серпні 2017 року науковими співробітниками Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» підготовлено чергове ілюстроване науково-популярне видання «Чернігівський колегіум».
Брошура вийшла друком двома мовами: українською та англійською.
Автор: Ольга Травкіна (кандидат історичних наук, завідувач відділу музейної та науково-фондової діяльності). Переклад тексту виконала Інна Непотенко (кандидат історичних наук, молодший науковий співробітник відділу музейної та науково-фондової діяльності).

Цей нарис присвячений Чернігівському колегіуму — першому навчальному закладу вищого рівня в Лівобережній Україні ХVІІІ ст. Розповідається хто і коли його заснував, які науки в ньому опановували, кого приймали на навчання, висвітлюються традиції та звичаї стародавнього шкільництва.

Таким чином, продовжено видання науково-популярних нарисів про пам’ятки архітектури Чернігова та його історію. Зокрема, у 2015-16 роках надруковані брошури: «Антонієві печери та Троїцько-Іллінський монастир» (у нарисі йдеться про заснування Болдиногорського Богородичного монастиря у Чернігові та про архієпископа Лазаря Барановича, завдячуючи його зусиллям монастир з невеличкої чернечої обителі перетворився на архітектурний комплекс, духовний і культурний центр Лівобережної України); «Чернігівський «Вал» (нарис присвячений Дитинцю — історичному центру міста Чернігова та пам’яткам, які знаходяться на його території); «Легенди Болдиних гір» (у нарисі розповідається про Болдині гори — одну з мальовничих історичних частин міста — оповитих низкою легенд та переказів).

До речі, брошура «Антонієві печери та Троїцько-Іллінський монастир» користується великою популярністю у поціновувачів старовини. Сподіваємося, що і нове видання про Чернігівський колегіум стане в нагоді всім, хто шанує минуле нашого стародавнього міста.

Брошуру «Чернігівський колегіум» можна придбати у музеях Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» (у Колегіумі, Борисоглібському соборі (на Валу) та Антонієвих печерах). Вартість нового видання: 20 гривень.

Джерело: «Чернігів стародавній».






Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 936 | Теги: історія, Чернігівський колегіум, Вал | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar