реклама партнерів:
Головна » 2015 » Грудень » 2 » Нові видання: «Антонієві печери та Троїцько-Іллінський монастир»
18:08
Нові видання: «Антонієві печери та Троїцько-Іллінський монастир»
Нові видання: «Антонієві печери та Троїцько-Іллінський монастир» У серпні 2015 року надруковано двомовну брошуру (українською та англійською мовами) про Антонієві печери та Троїцько-Іллінський монастир. Її підготували співробітники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній»: Володимир Руденок (завідувач відділу наукових досліджень печер та пам’яток археології) і Тетяна Новик (науковий співробітник відділу музейної та науково-фондової діяльності). Цей ілюстрований науково-популярний нарис складений на підставі писемних та археологічних джерел. Видання розраховане на широке коло читачів.

Брошура складається з двох розділів: «Іллінська церква та Антонієві печери» і «Чернігівський Свято-Троїцький Іллінський монастир». У першому — автори описують історію заснування Болдиногорського Богородичного монастиря у Чернігові. Розповідається також про статус печерного монастиря, який складався з підземних та наземних будівель. Єдина збережена мурована споруда давньоруського періоду — церква Святого пророка Іллі, її більшість фахівців датують початком ХІІ століття. Дослідники пишуть про архітектурні особливості храму та розвиток Іллінського монастиря. Науковці розповідають і про його підземні споруди — Антонієві та Новоантонієві печери.

У другому розділі брошури йдеться про чернігівського архієпископа та суспільно-політичного діяча Лазаря Барановича. Завдячуючи його зусиллям стародавній Богородичний монастир з невеличкої чернечої обителі перетворився на чудовий архітектурний комплекс, духовний і культурний центр Лівобережної України. Автори пишуть і про будівництво культових споруд Троїцького монастиря, зокрема, Введенської церкви та Троїцького собору. Подається і цікава інформація про поховання на території монастиря. Значна увага приділяється чернігівським архієпископам Феодосію (Углицькому), Філарету (Гумилевському) та преподобному Лаврентію (в миру Лука Євсеєвич Проскура).

Брошура «Антонієві печери та Троїцько-Іллінський монастир» користується великою популярністю у шанувальників старовини. Вона зацікавила і чернігівців, і гостей міста з інших областей України та з-за кордону.

Нове видання можна придбати у музеях Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» (у Колегіумі, Борисоглібському соборі (на Валу) та Антонієвих печерах). Вартість брошури — 20 гривень.

Сергій Черняков, «Чернігів стародавній».

До теми: Нові видання: збірник наукових праць «Чернігівські старожитності». Випуск 2(5)





Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1118 | Теги: Троїцький монастир, Чернігів стародавній, Антонієві печери | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar