реклама партнерів:
Головна » 2017 » Жовтень » 15 » Пам’яткоохоронна діяльність Андрія Карнабеда не забута…
22:04
Пам’яткоохоронна діяльність Андрія Карнабеда не забута…
Пам’яткоохоронна діяльність Андрія Карнабеда не забута… 14 жовтня виповнилося 90 років від дня народження Андрія Карнабеда, невтомного захисника старовини, архітектора і художника, одного із засновників фондових колекцій чернігівського архітектурно-історичного заповідника.

Нині його немає поряд з нами… Андрій Антонович помер 29 березня 2005 року, майже 12 років тому. Але, його пам’яткоохоронна діяльність і досі є прикладом для багатьох чернігівців. Про жертовність та любов до старовини Андрія Карнабіди згадують доволі часто.

На жаль, ще й досі його ім’я не увіковічено у вулицях стародавнього Чернігова. Немає і пам’ятної дошки, яка б нагадувала нам про добрі справи пам’яткоохоронця.

Але, його справу не забули колеги, друзі, дослідники. Зокрема, кілька років тому у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» започаткована наукова конференція «Карнабідівські читання». Вона покликана привернути увагу до пам’яткоохоронної та краєзнавчої діяльності на Чернігівщині у ХІХ — на поч. ХХІ століть, а також питань збереження старожитностей Чернігова, відновлення пам’яток архітектури та історії Чернігово-Сіверського краю.

У червні 2017 року за результатами читань надруковано збірник наукових праць «Карнабідівські читання». Це спільне видання Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» та Центру пам’яткознавства Національної академії наук України і Українського товариства охорони пам’яток та культури.

А зовсім недавно, 28 вересня, презентовано науково-популярне видання «Чернігівське узороччя: краса, що зникає». Проект створений за ініціативи Громадської організації «Чернігів європейський» та підтримки міжнародної організації Великобританії із культурних відносин та освіти «Британська Рада». Партнери видання: Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», Чернігівський обласний художній музей ім. Г. Галагана, Чернігівська дитяча художня школа, Музей історії Лісковиці.

Це своєрідний фотоальбом на зразок тих, що є у кожній родині, куди збирають кращі фотографії рідних та друзів. Тут є не лише світлини стареньких будиночків із дерев’яним різьбленням, а також вірші, малюнки, розповіді про мешканців осель, ілюстрований словник архітектурних термінів, а також статті про чарівне мереживо — красу, що зникає…

У книзі-фотоальбомі автори пишуть і про охоронця архітектурної спадщини міста Чернігова — Андрія Карнабіда.

Наступного тижня у приміщенні Колегіуму відкриється виставка «Архітектура Чернігівщини у творчості художників» приурочена до річниці народження Андрія Антоновича. Це спільний проект Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» і Чернігівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

Сергій Черняков, «Чернігів стародавній».

На фото: Андрій Карнабіда; археологічні дослідження руїн міського магістрату на території чернігівського Валу, керівники робіт з кресленнями на краю розкопу: з правого боку — А.А. Карнабед, з лівого — В.П. Глущенко (фото 1980 року з альбому Олени Черненко, кандидата історичних наук, доцента кафедри історії та археології України Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка).





Переглядів: 844 | Теги: старовина, Чернігів стародавній, Андрій Карнабід | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar