реклама партнерів:
Головна » 2015 » Грудень » 20 » Програма оптимізації мереж навчальних закладів може зосередитись на Ніжині
16:01
Програма оптимізації мереж навчальних закладів може зосередитись на Ніжині
Програма оптимізації мереж навчальних закладів може зосередитись на Ніжині Існує давня дискусія з приводу того, чи потрібно «оптимізувати» мережу загальноосвітніх шкіл. І не вщухає вона незважаючи на всі наші революції, зміну влад й навіть бойові дії на сході країни. Для одних збереження шкіл, навіть малокомплектних, – це необхідна умова подальшого розвитку міста. А для інших маленькі школи – це бюджетний тягар і чинник низької якості освіти.

15 грудня, у вівторок на постійній комісії міської ради з питань соціального захисту населення, освіти, охорони здоров’я, культури, сім’ї та молоді, фізичної культури і спорту була заслухана подібна проблема, озвучив її Станіслав Крапив’янський — начальник управління освіти міста Ніжина:

«4 березня 2015 року Управління освіти видало наказ про створення програмної групи, щодо мережі загально — навальних освітніх закладів, і хочу сказати, що була створена досить представницька комісія. Наразі, Управління освіти запропонувало, враховуючи ситуацію , яка складається у цьому навчальному році, низку заходів, які ми можемо підвести під слово «оптимізація».

Особливу увагу Управління освіти звернуло на ЗОШ №4 , де завантаженість — 33%, а наповнюваність — 13 дітей. Проблема в тому, що це ЗОШ 1-3 ступенів, тому логічно, якщо школа має таку низьку завантаженість і наповнюваність, то потрібно було б, на нашу думку, відмовитись від третього ступеню, тобто зробити «дев’ятирічку». Нажаль депутатська комісія не пристала на цю пропозицію, хоча управління освіти і наполягало на тому. Адже в останні роки школа не набирає 10-11 класи. В цьому році ми запропонували директору школи все ж таки набрати учнів, але було подано лише 4 заяви. Управління освіти і науки звертає на це увагу, і відповідно запевнює, що немає потреби утримувати школу на рівні 3 ступеню, адже це невиправдано-витрачені кошти»

Що стосується ЗОШ№ 8, то тут завантаженість — 74 % , можна сказати, що досить висока, але знову ж таки, наповнюваність – 9,6%. Вартість утримання складає більше 11 000 грн, і тому Управління освіти пропонували реорганізувати школу в 1-2 ст. На комісію з цього приводу приходили батьки, і вони були зацікавлені, щоб зберегти початкову школу. Проблема високої вартості навчання залишилася, хоча батьки, за літній період, підготували класи для навчання, вклавши немалу суму коштів. Натомість 6 клас, все ж таки, вибув. Школа маленька, віддалена, потрібна, але на нашу домку не є ЗОШ 1-2 ступенів.

Найтрагічніша ситуація склалася навколо ЗОШ № 14. Завантаженість — 7 %, наповнюваність – 9,3 % . Вартість навчання та утримання учнів найбільша по Ніжину — 16 473 грн. В цій школі критика лунала на бік директора школи. Були проблеми, щодо випускних класів, та якості освіти. Ми розуміємо, що таку велику школу дуже важко закрити, тому Управління освіти пропонувало першим кроком – привести її з 3 ступеню на 2 і в подальшому, все ж таки, реорганізувати в «РВК», тобто садочок- школа 1-2 ступенів.»
Деякі з членів комісії задались питанням : Скільки коштів можна було б зекономити, якщо б здійснити такі переформування? На що отримали приголомшену відповідь – більше 1 млн. грн.

«Якщо по ЗОШ № 4 зробити вищезазначене скорочення класів, то ставка заробітної плати скоротиться на 8,7%, і відповідно буде йти економія по енергоносіям. Так само і по іншим школам. Люди залишаться на своїх робочих місцях, просто ставки зменшуються» - додав Станіслав Крапив’янський.

Наразі продовжується очікування нового закону «Про освіту», який може вийти до кінця грудня цього року. Саме він зміг би надати можливість досягнути економії у міському бюджеті. «В планах є, і бажано було б, зняти 40 класів, економія від такого рішення склала б більше, ніж закриття однієї школи, а то й двох» — зазначив Ігор Алєксєєнко.
Тож закриються певні класи шкіл Ніжина, чи ні, стане відомо з початком нового року. І це не питання часу, а питання людей, які мають згоду, або навпаки – проти. Та в такій ситуації треба дотримуватись не консервативних, а зважених і логічних рішень. Саме тоді відповідь на проблемне питання буде вигідною для всіх.

Джерело: Нежатин



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 962 | Теги: школи, оптимізація, освіта, Ніжин | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar