реклама партнерів:
Головна » 2015 » Грудень » 2 » Прокуратура контролює законність використання земель біля Троїцького монастиря
18:42
Прокуратура контролює законність використання земель біля Троїцького монастиря
Прокуратура контролює законність використання земель біля Троїцького монастиря Питання законності використання земель постійно перебувають в полі зору органів прокуратури, в тому числі й земельної ділянки по вул. Толстого, 90-а в м. Чернігові, повідомляє прес-служба обласної прокуратури.

Встановлено, що рішенням 40 сесії 6 скликання Чернігівської міськради від 20.06.2014 затверджено проект землеустрою земельної ділянки по вул. Толстого, 90-а в м. Чернігові площею 0,09 га, яку надано в оренду Полікопу А.Я. (митрополит Чернігівський та Новгород-Сіверський УПЦ Московського патріархату Амвросій) для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

Земельна ділянка у серпні 2014 року передана в оренду строком до 29.05.2024.

Ділянка розташована в межах пам’ятки археології місцевого значення некрополя Х-ХІІІ ст. стародавнього м. Чернігова.

Відповідно до вимог Земельного кодексу України та Закону України «Про охорону культурної спадщини» спірна земельна ділянка може бути передана в оренду для будівництва житлового будинку із певними обмеженнями: укладення охоронного договору на частину пам’ятки археології некрополя стародавнього міста Чернігова площею 0,0926 га; використання будівель та споруд без проведення земляних робіт; проведення в повному обсязі охоронних археологічних досліджень; внесення вказаних обмежень у договір оренди земельної ділянки.

З метою виконання даних вимог Полікопом А.Я. укладено договір на проведення археологічних досліджень із спеціалізованою установою. Дослідження на даний час тривають.

Також між Полікопом А.Я. та управлінням культури Чернігівської міськради (уповноважений орган влади у сфері охорони культурної спадщини) укладено охоронний договір, яким передбачено певні умови використання спірної земельної ділянки.

Правила добросусідства при виділенні земельної ділянки не порушено. Підготовча для будівництва діяльність здійснюється виключно на її території.

Таким чином, відведення земельної ділянки вказаної категорії відповідає вимогам ст. ст.122, 186-1 Земельного кодексу України та ст. 22 Закону України «Про охорону культурної спадщини».
Після неодноразових публікацій у ЗМІ питання щодо законності використання спірної земельної ділянки прокуратурою області взято на контроль.
У разі недотримання вимог закону будь-якою із сторін буде вжито відповідних заходів прокурорського реагування.

Довідка "Чернігівського формату"
Вище зазначена земельна ділянка розташована над Новоантонієвими печерами, створеними у ХVІІІ столітті. Зараз вони знаходяться в аварійному стані, потребують консерваційних та реставраційних робіт. На цій території існують старі кладовища, склепи. Відповідно, тут, у разі будівництва, необхідно проводити комплексні археологічні дослідження.
Земельна ділянка розташована у межах пам’ятки археології місцевого значення некрополя Х–ХІІІ ст. стародавнього м. Чернігова (курганний могильник «Болдині гори») № 2, взятої на облік розпорядженням Чернігівської обласної державної адміністрації від 28.12.1998 р. № 856, в охоронній зоні Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» (Генеральний план розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» у м. Чернігові, затверджений 39 сесією Чернігівської міської ради від 23.06.2009 р.), в охоронній археологічній зоні № 2 (рішення 17 сесії 5 скликання Чернігівської міської ради від 31.05.2007 р.)
Згідно генерального плану розвитку заповідника та плану зонування Тимчасового порядку використання території м. Чернігова висота нової будівлі на цій ділянці не повинна перевищувати 15 метрів. Проект будівництва має погоджуватися з Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів стародавній», Департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації і центральним органом охорони культурної спадщини Міністерства культури України.



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 982 | Теги: Троїцький монастир, забудова, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar