реклама партнерів:
Головна » 2015 » Грудень » 15 » У Чернігові археологи на стіні Іллінської церкви виявили унікальне графіті XVII ст. Відео
20:08
У Чернігові археологи на стіні Іллінської церкви виявили унікальне графіті XVII ст. Відео
У Чернігові археологи на стіні Іллінської церкви виявили унікальне графіті XVII ст. Відео У Чернігові археологи виявили на зовнішній стіні Іллінської церкви унікальне графіті XVII століття.
Про це 14 грудня повідомила керівник Чернігівської археологічної експедиції Олена Черненко, інформує garmata.tv

Архітектурно-археологічні дослідження давньоруського храму проводилися експедицією Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка спільно із співробітниками Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Наразі доступ до знахідки обмежений, адже дослідники продовжують вивчати написи.
Більш детально про унікальне графіті археологи обіцяють розповісти згодом.

Довідка
Іллінську церкву збудовано у Чернігові на честь святого пророка наприкінці ХІ століття.
У давнину тут, на Болдиних горах, було капище Перуна. На його місці у християнський час і споруджено церкву св. Іллі. Адже за народними віруваннями, Ілля є наступником громовика Перуна.
Іллінська церква – єдиний зразок однонефного храму чернігівської школи давньоруського зодчества, що зберігся до наших днів. Спершу вона виконувала функції хрещальні і була тридільною, однобанною, невеликих розмірів, складалася з прямокутних у плані бабинця, нефу та напівкруглої апсиди. З заходу до бабинця прилягав невеликий притвор.
Церква поклала початок створенню Іллінського монастиря.
Під час монголо-татарської навали (1239 р.) храм та монастир зазнали значних руйнувань.
Нове відродження печерного монастиря та Іллінської церкви припадає на ХVІІ століття. «…В року 1649 Божию церковь Святого пророка Илии, при ней же и монастир старанием и коштом благочестивого ктитора, пана Стефана Подобайла, …полковника Черниговского реставрировал Зосима Тышкевич, ігумен того ж монастыря…».
Під час визвольної війни українського народу 1654 року чернігівський полковник Степан Подобайло виявив велику мужність та хоробрість. Він загинув у жорстокому бою з польсько-литовськими загарбниками під Старим Биховом на Гомельщині. Тіло талановитого полководця перевезли до Чернігова і поховали на Болдиній горі. Нині неподалік від Іллінської церкви на честь козацького ватажка й мецената Степана Подобайла встановлено пам’ятний камінь.
Внаслідок перебудов Іллінська церква отримала форму трибанного храму, найбільш розповсюдженого в Україні за козацької доби. Пам’ятка набула рис стилю українського бароко. Зовні і в середені храм було потиньковано і побілено.
В інтер’єрі церкви домінує висотний принцип розкриття внутрішнього простору. Головною особливістю архітектури інтер’єру є використання елементів візантійської хрестовокупольної системи з безстовпною композицією храму, що характерна для дерев’яного зодчества. Стародавній декор церкви, на жаль, втрачений. Не збереглися ні фреска, ні підлога з полив’яних керамічних плиток. Зберігся лише унікальний іконостас 1774 року в стилі рококо. Він має зигзагоподібну форму, його поверхня розділена золоченими плоскими колонками корінфського ордеру, ікони розміщені на червоному фоні в обрамленні витончених рокайлевих золочених рам. Маленькі царські врата різьблені і також золочені.
Протягом ХVІІ-ХІХ ст. у церкві неодноразово проводилися ремонтні роботи. В 70-их роках ХХ ст. вона реставрована за проектом архітектора М.М. Говденко. Нині Іллінська церква є єдиною уцілілою спорудою такого типу в архітектурі Київської Русі. Вона започаткувала розвиток храмів тридільного типу в українській мурованій архітектурі ХІІ-ХVІІІ ст.
З 1967 року Іллінська церква входить до складу чернігівського архітектурно-історичного заповідника і є його музеєм. Вона знаходиться поряд з славнозвісними Антонієвими печерами, заснованими відомим церковним діячем давньоруської доби, преподобним Антонієм Печерським.





Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1245 | Теги: Іллінська церква, археологи, графіті | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar