реклама партнерів:
Головна » 2015 » Грудень » 21 » У Сосниці перейменують вулицю Щорса – на козацького полковника Якова Скидана
19:39
У Сосниці перейменують вулицю Щорса – на козацького полковника Якова Скидана
У Сосниці перейменують вулицю Щорса – на козацького полковника Якова Скидана "Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього",
- говорить народна мудрість. І це дійсно так, бо як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається на землі своїм минулим. Людина, яка не знає минулого, - перекотиполе, куди вітер подме, туди воно і котиться. Саме тому ми повинні знати свою історію, своє минуле.
Про це на сторінці … пише депутат Сосницької селищної ради Анатолій Ткач.

«…20.12.2015 р. з 11 год. в Сосницькій селищній раді проходили слухання щодо перейменування вулиць згідно закону про декомунізацію. На слухання були запрошені представники Сосницького краєзнавчого музею та літературно-меморіального музею О.П.Довженка, знані в Сосниці краєзнавці, депутати селищної ради, прийшли небайдужі сосничани», відзначає Ткач.

Важко переоцінити вклад кожного, хто виступав на слуханнях. Але саме завдяки просвітницькій місії закоханих в історію рідного краю істориків та краєзнавців Віталія Опанасовича Литвиненка та Миколи Петровича Адаменка ці слухання набули вагомості і фаховості. Ми дуже уважно і з захопленням слухали історичні екскурси в минувшину нашого краю, деякі цікаві факти для всіх присутніх були справжнім відкриттям, а визначні особистості, які мали пряме відношення до тих історичних подій виявилися несправедливо забутими.
Серед таких історичних постатей особливо вразила присутніх доля сосницького полковника, легендарного Якова Скидана (? – 1664 р.). Легенда, яка панує перш за все серед сосничан, говорить про те, як Яків Скидан, поранений, потрапив у полон до поляків, і ті стратили його, прив'язавши до сосни, яка стояла між с.Загребеллям і с.Спаським, і яку було названо Скидановою сосною. Утвердилась думка також про те, що Микола Васильович Гоголь, що навчався у Ніжині, пізніше створив образ Тараса Бульби, використавши переказ про Якова Скидана. Та обгоріла сосна знаходилася на місці, поряд з яким нині височіє Дерев’яний Хрест при повороті на с.Загребелля.
Саме в честь Якова Скидана краєзнавці переконували перейменувати вул. Щорса. Були й інші варіанти – в честь Андрія Опанасовича Білика, який відомий був в Сосниці як дуже фаховий лікар-хірург, головний лікар Сосницької районної лікарні.
Але на слуханнях переважною більшістю голосів було ухвалено перейменувати вул. Щорса в смт Сосниця саме на вулицю Якова Скидана. І будемо очікувати на сторінках місцевої преси цікаву розповідь М.О.Литвиненка про те, яку ратну славу здобула Сосниця завдяки своєму мужньому полковнику Якову Скидану. (До речі, Сосницький козацький полк був створений у 1663 році і проіснував 25 років).

Щодо перейменування вул. Леніна в с. Мале Устя думки розділилися. З метою уникнення плутанини назв вулиць в межах територіальної громади Сосниці, куди входять смт Сосниця, села Мале Устя та Ганнівка було вирішено силами депутатів відповідних округів додатково вивчити думку жителів села Мале Устя, запропонувавши три варіанти назв для вулиці та провулків Леніна – Центральна вулиця, вулиця Деснянський шлях або інша запропонована назва вулиці.
Серед об’єктів, що підпадають під дію закону про декомунізацію, залишився пам’ятний мармуровий обеліск в честь командира загону Червоної гвардії Д.І.Артюха та голови ревкому С.В.Шелудько. Цей обеліск знаходиться на території старого меморіалу біля районного будинку культури. В розпорядженні Сосницької селищної ради є листи від Сосницького краєзнавчого музею, представника Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області С.В.Бутка, з Чернігівської обласної державної адміністрації, які містять однозначні висновки щодо цих історичних особистостей – пам’ятник в їх честь однозначно підпадає під дію закону про декомунізацію.

«Командир загону Червоної гвардії Д.І.Артюх і голова ревкому С.В. Шелудько брали участь у встановленні радянської влади на території України – у містечку Сосниця Чернігівської губернії. Отже, вони виступили на боці держави-агресора – радянської Росії, яка в грудні 1917 року офіційно оголосила війну українській державі – Українській народній Республіці.» (із висновку представника Українського інститут національної пам’яті у Чернігівській обл. С.В.Бутка).
Слухання ухвалили не знищувати цей пам’ятник, а перенести його на місце поховання С.В.Шелудько та Д.І.Артюха на центральному кладовищі.
Рекомендації слухань повинні будуть враховані при прийнятті рішення депутатами Сосницької селищної ради на найближчому засіданні сесії.

І останнє. Варто процитувати для сосничан наступне роз’яснення: «Документи власності на квартири, будинки, земельні ділянки, будь-яке інше майно, у яких вказані старі назви, залишаються дійсними. Зміни до них треба буде вносити, тільки якщо власник захоче продати, подарувати або передати у спадок свою квартиру, будинок чи інше майно. Проте на вартості послуг нотаріуса це не позначатиметься: покупець і продавець платитимуть нотаріусові таку ж суму, як і в тих випадках, коли назва вулиці, села або міста не змінюється. Єдине, кому треба буде внести зміни в статутні документи – це юридичні особи. Проте, відповідно до чинного законодавства, ця процедура для них є безкоштовною».(Володимир В’ятрович, кандидат історичних наук , Голова Українського інституту національної пам’яті).



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1581 | Теги: Сосниця, Яків Скидан, перейменування вулиць | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar