реклама партнерів:
Головна » 2017 » Жовтень » 1 » Відкриття пам’ятника – Лірник біля козацької церкви
16:37
Відкриття пам’ятника – Лірник біля козацької церкви
Відкриття пам’ятника – Лірник біля козацької церкви Щороку, в день культурно-мистецького свята «Седнівська осінь», у цьому містечку відкривають пам’ятник – таку розкіш місцеві жителі мають завдяки розташуванню тут Будинку художника Національної спілки художників України. Тож і цього, останньовересневого дня, у Седневі відкрито новий пам’ятник – лірнику.
Він постав біля старовинної дерев’яної Георгіївської церкви, яка більш відома за зйомками фільму «Вій».

Пам’ятник відкрили голова Національної спілки художників України Володимир Чепелик та радник Президента Юрій Богуцький. Архієпископ Чернігівській і Ніжинський Євстратій, побачивши образ лірника, нагадав про зображення Мойсея з часів Відродження і нагадав про те, як народ жалівся на свободу, до якої вивів Мойсей з єгипетської неволі, і провів аналогію з ковбасою по 2,20, за якою сумують деякі і наші громадяни. А кобзарі-лірники кликали українців до свободи, до волі, за що їх і винищувала комуністична влада.
Біля пам’ятника співав і сьогодншній кобзар-лірник Василь Нечепа – народний артист України, лауреат Національної Шевченківської премії. Слухав його й інший лауреат – письменник із Закарпаття Мирослав Дочинець. За благословенням архієпископа Євстратія Василь Нечепа посадив біля пам’ятника лірнику гілочку верби – із Шевченкової верби, що росте на Кос- Аралі.

Василь ЧЕПУРНИЙ, href="http://www.golos.com.ua/news/62359" target="_blank">"Голос України"



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 925 | Теги: лірник, седнівська осінь | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar