реклама партнерів:
Головна » 2017 » Жовтень » 19 » Відкриття виставки вишитих робіт "Любов до життя розквітнула на полотні"
08:08
Відкриття виставки вишитих робіт "Любов до життя розквітнула на полотні"
Відкриття виставки вишитих робіт 18 жовтня в рамках культурно-дозвільного центру "Мистецька вітальня" Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбулося відкриття виставки вишитих робіт "Любов до життя розквітнула на полотні" чернігівської вишивальниці Віри Іванівни Шевченко до 90-річчя від дня народження.
Майстриня народилася 10 квітня 1927 року в с. Сунки Київської області. У 1944 році зі своєю родиною переїхала жити до Чернігова. Отримала вищу освіту в Чернівецькому державному університеті за спеціальністю біохімік-біолог.
З 1953 року працювала лікарем-лаборантом, пізніше завідувачем клінічної лабораторії Першої міської лікарні. В 1990 році перейшла до Другої міської лікарні у біохімічну лабораторію. Усе своє життя вела активну громадську та суспільну діяльність. Була визнана міським лаборантом та займала посаду секретаря в Республіканському товаристві лікарів-лаборантів.
Та професія не завадила освоїти такий традиційний для України вид мистецтва, як вишивка.
Віра Іванівна вишиває з 12 років. У 1952 році закінчила курси вишивки художньою гладдю в Чернівцях. Активну творчість розпочала у 80 років. Брала участь у виставках з рукоділля та художньої творчості в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського, Арт-клубі, Палаці дітей та юнацтва, міських лікарнях. У майстрині багато робіт, виконаних з використанням таких технік, як хрест та болгарський хрест, гладь, мережка, рішельє та ін.
Має велику талановиту родину, в якій вишивають всі: від старшого до молодшого. Окрім вишивки захоплюється шиттям, в'язанням на спицях та гачком, кулінарією, багато читає.
На виставці "Любов до життя розквітнула на полотні" представлено близько 60 вишитих картин майстрині за 2015-2017 роки та роботи її доньки Ірини Капирі та онучок Ксенії і Юліанни Чаусових. На вернісажі були представлені також вишиті рушники та серветки майстрині.
Захоплення вишивкою у Віри Іванівни почалося з картини "Іриси" – біло-синіх та біло-фіолетових квітів на чорному фоні, а останній на сьогодні витвір – велика, поетична робота під назвою "Сороки". Але для майстрині її захоплення – це не тільки клопітка праця, але й водночас і ліки, так званий "бальзам для душі". Бо це велике задоволення – дивитися як за допомогою ниток та голки просте полотно розквітає ірисами і ромашками, а десятки персонажів оживають на картинах.
Вітальні теплі слова на адресу майстрині прозвучали від чернігівських майстринь, зокрема Ольги Кочановської, голови Чернігівського міського клубу творчої інтелігенції "Оберіг-Чернігів": "Ці роботи надихають, але більше захоплює сама мисткиня. Один японський вчений сказав, що людина живиться не їжею, а радістю, бо саме радість додає здоров'я, нових сил та можливостей. Переглядаючи виставку, розумієш, що Віра Іванівна знає про цей секрет довголіття і черпає свої сили з позитивного настрою та творчого натхнення".
Рідні майстрині подякували їй за те, що вона прищепила любов до вишивання своїй великій родині – дочці, онучкам, племінниці. Дочка Ірина додала: "Кажуть, що найщасливіші з людей, це люди, котрим ніколи. Нема коли хворіти, страждати, займатися нецікавими справами. Нашій бабусі ніколи думати про погане, бо вона займається вишивкою. Дай Боже, щоб вона залишалася такою довгі роки".
Ювілейна виставка Віри Шевченко дуже різноманітна: тонке відчуття краси і вишуканості, відображене у вишитих пейзажах та екстравагантних дамах, поєднується з гумором та милими тваринками. Колектив Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка приєднується до привітань майстрині та запрошує всіх жителів та гостей міста долучитися до прекрасного та переглянути виставку вишитих картин.

За інформацією Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка







Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 912 | Теги: Чернігів, бібліотека Короленка, вишиті рушники | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar