реклама партнерів:
Головна » 2021 » Травень » 19 » Чернігів разом із кримськотатарським народом
17:35
Чернігів разом із кримськотатарським народом
Чернігів разом із кримськотатарським народом У Чернігові 18 травня на Красній площі з нагоди Дня боротьби за права кримськотатарського народу та Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу проведено обласний меморіальний захід.
У ньому взяли участь голова облдержадміністрації Анна Коваленко, керівництво обласної та міської ради, представники Українського інституту національної пам'яті, громадської організації «Кримська громада» та інших громадських об'єднань, військовослужбовці.
Учасники меморіального заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу — депортації 1944 року та сучасного російського окупанта. Були урочисто підняті Державний прапор України та прапор кримськотатарського народу, Академічний народний хор Чернігівського обласного філармонійного центру виконав гімн України та гімн кримськотатарського народу.
«Анексія Криму Російською Федерацією у березні 2014 року знову актуалізувала проблему боротьби кримських татар за свої права. Нині окупаційна адміністрація також намагається позбавити кримських татар Батьківщини, змусити забути свою мову, традиції та культуру. Чернігівщина, як і вся Україна, стала рідною домівкою для внутрішньо переміщених осіб з Криму. Ми поділяємо біль кримськотатарського народу і солідарні з ним. Віримо, що разом українці і кримські татари дадуть відсіч російському загарбнику і звільнять окуповані землі», — зазначила у своєму виступі Анна Коваленко.
Літературно-музична інсталяція «Сен олмасанъ…» («Якщо би не було тебе..»), яку представили актор і режисер Олександр Лаптій, саксофон – Нікіта Гірня, бас – Дмитро Теребун, познайомила чернігівців у такій мистецькій спосіб із віршем Сейтумера Еміна, великого кримськотатарського поета. «Сен олмасанъ…» стала моральною опорою поколінь кримськотатарського народу.
Учасники меморіального зібрання ознайомилися з виставкою «15 викрадених життів» про кримчан-патріотів, зниклих в окупованому Криму, про долю яких досі нічого невідомо. Презентацію експозиції організували громадські організації «Крим SOS» та «Кримська громада» на чолі з Світланою Кузіною.
«Разом ми переможемо і визволимо від російської окупації Крим, частини Донецької та Луганської областей. Про це нагадує й історія. Так, у 2017 році в селі Крупичполе на Ічнянщині Чернігівської області встановлено меморіальний знак на честь з’єднання у цьому місці українських та кримськотатарських військ, які в 1659 році прямували на Конотопську битву, під час якої вщент розгромили переважаючу чисельно московську армію. Є і другий приклад наших відносин: у 2018 році на фасаді залізничного вокзалу в місті Ічня на Чернігівщині було встановлено меморіальну дошку на честь духовного лідера кримськотатарського народу Номана Челебіджіхана — єдину на території материкової України. Така меморіальна політика за участі громадськості є фактором зміцнення єдності українського та кримськотатарського народів у визвольній війні та успішного розвитку в єдиній державі», — наголосив Сергій Бутко, співробітник Північно-Східного відділу Українського інституту національної пам’яті.

Сергій ГОРОБЕЦЬ
Український інститут національної пам’яті
Світлини з сайту Чернігівської облдержадміністрації.









Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 2619 | Теги: кримські татари, геноцид, Чернігів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar