реклама партнерів:
Головна » 2019 » Жовтень » 2 » «Декомунізаційний колапс» на Чернігівщині. Влада не може здерти зображення Леніна і Сталіна з водонапірної башти
18:52
«Декомунізаційний колапс» на Чернігівщині. Влада не може здерти зображення Леніна і Сталіна з водонапірної башти
«Декомунізаційний колапс» на Чернігівщині. Влада не може здерти зображення Леніна і Сталіна з водонапірної башти Триває розслідування за статтею «виготовлення, поширення комуністичної і нацистської символіки та пропаганда цих тоталітарних режимів»

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області задовольнив клопотання слідчого поліції і призначив мистецтвознавчу експертизу зображень Володимира Леніна та Йосипа Сталіна, розміщені на водонапірній вежі міста Новгород-Сіверський.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу суду від 23 вересня.

Фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз мають дати відповідь на запитання, чи відповідають вказані зображення Леніна і Сталіна, визначеному у Законі України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» терміну щодо символіки комуністичного тоталітарного режиму.

Замовлення експертизи відбулося у рамках кримінальної справи за ч. 1 ст. 436-1 КК України («Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів»), санкція якої передбачає покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі до п’яти років.

Окремо слідчі допитали Новгород-Сіверського міського голову Олега Бондаренка. За його словами, ще у листопаді 2017 року до нього листом звернувся голова інституту національної пам’яті з приводу демонтажу зображення Леніна і Сталіна, які розташовані на будівлі водонапірної вежі. Адже, на думку голови інституту, присутність цих зображень суперечить пункту 6 статті 7 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Разом з тим, Бондаренко повідомив, що Чернігівської ОДА не включила вказані мозаїчні зображення до переліку об`єктів, які підлягають знесенню. І додав, що, відповідно до приписів п.6 ст.7 вказаного Закону, демонтажу підлягають пам`ятники та пам`ятні знаки присвячені особам, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік тощо. У той же час зображення Леніна і Сталіна на будівлі водонапірної вежі не віднесені до пам`ятників або пам`ятних знаків.

Зазначимо, що мозаїчні зображення Леніна і Сталіна на водонапірній вежі Новгород-Сіверська виготовив місцевий майстр Веремієнко наприкінці 1930-х років.

Як відомо, 16 липня 2019 року Конституційний суд на закритому засіданні визнав конституційним Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».
В Україні за чотири роки в рамках декомунізації демонтували 2,5 тисячі пам'ятників і пам'ятних знаків, які пропагували тоталітарний режим. Від моменту ухвалення законів про декомунізацію перейменовано 987 населених пунктів і 25 районів, майже 52 тис. топонімів.



Коментар представника Інституту нацпам’яті щодо комуністичної символіки на водонапірній башті у Новгород-Сіверському

1) Ці мозаїчні зображення НЕ знаходилися на чийомусь балансі, НЕ були зареєстровані (і зараз теж). Саме тому вони НЕ потрапили до списку на декомунізацію до розпорядження голови Чернігівської ОДА. Сама башта (діюча) – комунальна власність міста.
2) Коли почали розбиратися з «дикими» комуністичними символами(що не зареєстровані, не стоять ні у кого на балансі), Новгород-Сіверському міському голові про це було сказано публічно у присутності депутатів міської ради, потім ще і ще раз. Він затягував час, Українському інституту національної пам’яті прийшлося звертатися формально-офіційно до міської ради, а коли міський голова відмовився виконувати Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», Інститут звернувся до правоохоронних органів.
3) Що таке демонтаж комуністичної символіки у даному конкретному випадку: вилучити з публічного простору мозаїчні зображення (технічно це дуже легко, хоч і приховується за «страшилками») і, наприклад, передати місцевому музею (про що міському голові теж публічно казали і пропонували).
4) За яких умов можна залишити ці зображення на башті? Відповідь на це питання я дав ще у серпні 2018 року під час публічної дискусії на телеканалі «UA: Чернігів». ДЛЯ ЦЬОГО НЕОБХІДНО ВОДОНАПІРНУ БАШТУ ТА ЗЕМЛЮ, НА ЯКІЙ ВОНА РОЗТАШОВАНА, ПЕРЕДАТИ З КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ МІСТА НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ до Новгород-Сіверського державного історико-культурного музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім», у складі якого є краєзнавчий відділ (колишній районний краєзнавчий музей).
5) Чому ці мозаїчні зображення є пропагандою злочинного тоталітарного комуністичного режиму, а не «історією», як дехто твердить? Зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіальні дошки на честь діячів або подій В ПУБЛІЧНОМУ ПРОСТОРІ НАСЕЛЕНОГО ПУНКТУ визначально виконують функцію: КИМ АБО ЧИМ ПИШАЄТЬСЯ ГРОМАДА-РЕГІОН-КРАЇНА (разом із владою) або вшановує пам’ять жертв злочинів чи трагічних подій. Таким чином, мозаїчні портрети вождів злочинного тоталітарного комуністичного режиму В. Леніна та Й. Сталіна саме в публічному просторі міста Новгород-Сіверський є комуністичною пропагандою.

Сергій Бутко,
представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області




Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 646 | Теги: декомунізація, Ленін, Новгород-Сіверський, Сатлін | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar