19:09 Холминська деруха - не відтягнеш за вуха! | |
Страву з картоплі – деруху – в Холмах та навколишніх селах готували здавна. Нам відомо, що з кінця 19 століття. Деруха – тому що картоплю для цієї страви драли, тобто терли, як на деруни. У деяких селах її називали «жемера», в інших – «бабка», «гоцка». Брали сиру картоплю, чистили, терли(драли) на дрібній тертушці, трохи відстоювали, зливали сік. Потім до цієї маси додавали присмажені цибулю, моркву, шкварки, яйця, солили. Страву перемішували, складали до горщика або макітри, мазали зверху яйцем зі сметаною для смачної скоринки та ставили в жар у піч. Іноді цією масою начиняли кишки, цю ковбасу називали «кутниця». Смакує ця страва краще гарячою. Рецепт дерухи ще живе в народі, але може загубитися. Започаткований в Холмах у 2019 році фестиваль «Deruha_fest» викликав інтерес до цієї страви, завдяки йому про деруху дізналася молодь. Таким чином народна страва отримала друге народження та шанс на збереження. 7 жовтня 2019 року в Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА відбулося засідання Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини, на якому було представлено Холминську страву з картоплі " деруху". Кулінарний шедевр Холминської громади представила учасниця клубу " Берегині" Шимко Людмила Дмитрівна. Відповідно до рішення Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини холминську " деруху" включено до Регіонального списку елементів нематеріальної культурної спадщини, які притаманні Чернігівській області. Джерело: Відділ освіти, культури, молоді та спорту Холминської селищної ради | |
|
Всього коментарів: 0 | |