реклама партнерів:
Головна » 2019 » Жовтень » 11 » Холминська страва з картоплі деруха стала елементом культурної спадщини Чернігівщини
20:25
Холминська страва з картоплі деруха стала елементом культурної спадщини Чернігівщини
Холминська страва з картоплі деруха стала елементом культурної спадщини Чернігівщини Нещодавно на честь цієї старовинної страви з картоплі у Холминській ОТГ започаткували і провели окремий фестиваль «Deruha_fest». А вже на початку жовтня стало відомо, що холминська деруха увійшла до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Що це означає для холминців? — з’ясовували кореспонденти susidy.city

Як деруху у Чернігів возили
Про те, що холминська деруха може претендувати на елемент нематеріальної культурної спадщини, холминцям підказали фахівці обласного центру народної творчості. Після того, як дізналися з Інтернету про фестиваль «Deruha_fest».

— Нам зателефонували і запропонували подати страву на розгляд експертної ради Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, — каже начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Холминської селищної ради Ольга Защита. — Ми погодилися. І вже 7 жовтня представляли деруху у Чернігові. Цього дня було подано на розгляд експертної ради п’ять різних елементів нематеріальної культурної спадщини. Це — обряди випікання короваю, писанкові узори, виготовлення картин з соломи і наша автентична страва.

Презентувала холминську картопляну страву місцева жителька, учасниця жіночого клубу «Берегині» Людмила Шимко. Готувати деруху довірили холминчанці Вірі Савченко. Вона стала однієї з переможців на кращу картопляну страву на «Deruha_fest».

А 8 жовтня Ользі Защиті повідомили, що холминську деруху внесено до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Хоча документального підтвердження громаді ще не надійшло.

Що це означає для холминців?
По-перше, це надзвичайно приємно для Холминської ОТГ. Їхня автентична страва — культурна спадщина усього регіону. Вона ідентифікує цю громаду серед інших.

А по-друге, це зобов’язує громаду берегти і передавати прийдешнім поколінням рецепт своїх пращурів. Бо вік носіїв цього елемента нематеріальної спадщини — 85 років. І якщо вчасно не зацікавитися, можна втратити це надбання.

Задля збереження і поширення рецепту дерухи наприкінці вересня у Холмах вперше провели фестиваль «Deruha_fest». Тут віталися усі страви з картоплі, але чільне місце — за дерухою.

Що ж таке деруха?
Коли у вересні Сусіди. Сіту анонсували фестиваль «Deruha_fest» у Холмах, отримали дуже багато відгуків і запитань. Люди цікавилися, що то за страва така — деруха — що навіть «Гугл» про неї нічого не знає?!

Можливо, після внесення дерухи до регіонального переліку нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини, інформація про неї з’явиться і у найпопулярнішому у світі пошуковому сервісі.

То що ж таке деруха? Страву з картоплі — деруху — у Холмах і навколишніх селах готували здавна. Місцеві стверджують, що з кінця 19 століття — точно. Називали її так тому, що картоплю для страви терли (драли), як на деруни. У деяких селах вона була бабкою, гоцкою, жемерою.

Як її готували? Чищену сиру картоплю терли на дрібній терці, відтискали сік. До цієї маси додавали присмажені цибулю, моркву, шкварки, а також яйця і сіль. Страву перемішували і перекладали у глиняний горщик. Зверху для ароматної скоринки змащували яйцем, збитим зі сметаною. Горщик ставили у жар у піч.

Деруха краще смакує гарячою. І зі сметаною.

Інколи картопляною масою начиняли кишки і теж запікали у печі. Таку ковбасу називали кутницею.



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1491 | Теги: Холми, деруха, фестиваль | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar