реклама партнерів:
Головна » 2017 » Вересень » 7 » Щоденник фестивалю «Червона рута-2017». День перший
19:08
Щоденник фестивалю «Червона рута-2017». День перший
Щоденник фестивалю «Червона рута-2017». День перший Перший день фестивалю розпочав свою роботу відповідно до плану, складеному напередодні. Конкурсні виступи розпочали колективи, що спеціалізувалися на автентичному фольклорі. Були й сольні виступи виконавців народної традиції. Одним з таких виконавців був музика Денис Васильєв із Запоріжжя, що грав на традиційних народних інструментах: дримбі, бубні та навіть на міднім тазу. Саме він за визначенням суддівської ради й став Лауреатом Першої премії у жанрі автентичний фольклор.

Традиційні різдвяні обрядові дійства Донеччини показав гурт "Святвечір" із села Володимирівка Донецької області. Колективом була пророблена ґрунтовна пошукова робота у глибинках рідного краю. Судді високого оцінили творчість гурту спрямовану на збереження українських традицій і надали йому почесне звання Лауреата Другої премії.

Приємним подарунком для всіх був виступ молодіжного фольклорного гурту "Оксамит" з смт Новопсков Луганської області, який показав свої рідні українські весільні обряди Донеччини й за це колектив отримав почесне Третє місце.

Також у перший фестивальний день відбулися конкурсні виступи виконавців популярної музики. Цікаво та модерново показав себе гурт «Фундація Банош» з Кам'янець-Подільська, який виступив у стилі поп-рок музики. Всього у першому турі у жанрі популярної музики мали виступ більше 30 конкурсантів.

Того ж дня у драматичному театрі відбулася прес-конференція за участю дирекції та суддівської ради фестивалю і представників міської та обласної влади. Спілкування з пресою розпочав виконавчий директор фестивалю, скрипаль, етнограф-фольклорист і музикознавець Мирослав Мельник. Він, зокрема, сказав, що основним завданням фестивалю незмінно є відкриття нових “зірок”, надання можливості талановитій молоді голосно заявити про себе, про свої здібності та вміння і вийти на велику сцену.

До слова було запрошено Голову суддівської ради Анатолія Калениченка, який давно та плідно займається питаннями розвитку сучасної молодіжної музики рок-, поп-, та інших напрямів і течій, а також фольклору. Він керує відділом музикознавства та етномузикології інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського Національної академії наук України. Сказавши декілька слів привітання, А. Калениченко зазначив, що друге проведення Рута-фесту в Маріуполі є ознакою започаткованої доброї традиції. “Це місто,- сказав він,- привертає до себе щирістю та доброзичливістю людей, чудовим морським узбережжям та м'яким кліматом. Маріуполь-це традиційний курорт. Війна, що точиться за 20 км від міста не зламала городян, вони знаходять в собі наснагу для повсякденної праці, віддають багато сил та душі волонтерству, але й відкриті культурним процесам, що відбуваються як на теренах України, так й за її межами. Саме тому місто потребує креативних рішень, отже, зусилля як місцевого так і обласного керівництва мають бути спрямовані на створення осередків культурно-просвітницького характеру. До того ж важливим є формування професійної платформи для надання перспективи роботи молодим талановитим музикантам. А в рамках фестивалю Червона Рута це зробити можливо й потрібно”, -зазначив Голова суддівської ради.

Учасники прес-конференції висловили подяку меру Маріуполя Вадиму Бойченку за допомогу в організації заходу та Голові Донецької ОДА Павлу Жебрівському за щиру зацікавленість і підтримку у проведенні Рута-фесту.

Результати першого дня конкурсу у жанрі поп-музики є такими. У другий тур вийшли: Фреган Марина (Закарпаття), Слюсар Мар'яна (Вінничина), Лєрмонтов Данило (Харківщина), Походня Софія (Чернігівщина), гурт «Фундація Банош» (Хмельниччина), Сєрова Софія (Полтава), Радченко Орина (Луганшина), Піддубний Дмитро (Харків), Ткач Ганна (Одещина), Гладій Катерина (Львів), Колмик Дарина (Харків), Кособродова Вікторія (Київ), Павлова Тетяна (Вінниця), Вовк Зоряна (Тернопіль), Романченко Герман (Запоріжжя), Тарас Ярина (Івано-Франківськ), Юрченко Христина (Івано-Франківщина), Шевченко Аделіна (Київ) та Нестерова Аліна (Дніпропетровщина).

Увечері на великій сцені на Театральній площі Маріуполя відбувся концерт-відкриття фестивалю за участю новоспечених лауреатів, деяких переможців першого туру поп-музики та гостей фестивалю-лауреатів минулих років:

• Фольк-гурт «Заграярочка», м. Волноваха, Донецька обл.
• Фольк-гурт «Воріття», м. Краснокутськ, Харківська обл., лауреат фестивалю «Червона рута-2015»
• Поп-співачка Юлія Лисичкіна (м. Харків), лауреат фестивалю «Червона рута – 2015»
• Поп-співачка Мар’яна Слюсар (12 р.) сел. Студена, Піщанський р-он, Вінницька обл., переможець Вінницького обласного відбіркового конкурсу 2017 р., виконала лемківську народну пісню «Коні крочком» в обробці Р. Мельника, пісню В. Івасюка «Я піду в далекі гори» в обробці Р. Мельника
• Поп-співачка Софія Походня (12 р.) м. Ніжин, Чернігівська обл., переможець Чернігівського обласного відбіркового конкурсу 2017 р. виконала пісню В. Івасюка «Мальви» в обробці Р. Мельника, пісню Ю.Рибчинського «Тече вода»
• Поп-співачка Аліна Башкіна м. Донецьк, лауреат фестивалю «Червона рута-2009»
• Рок-гурт «Формація Банош», м. Кам’янець-Подільський, переможці Хмельницького обласного відбіркового конкурсу 2017 р.
• Рок-гурт «Роялькіт», м. Кривий Ріг
• Рок-гурт «Яри», м. Краснокутськ, Харківська обл., лауреат фестивалю «Червона рута-2015»

Отже, перший день конкурсу приніс багато хвилювань , відкриттів та яскравих вражень. Що день наступний принесе нам? Далі буде...

Слідкуйте за нами у соціальних мережах Фейсбук та Інстаграм за хештегом #RutaFEST!









Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1093 | Теги: пісня, Червона Рута, фестиваль | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar