реклама партнерів:
Головна » 2019 » Квітень » 18 » Урочиста церемонія передачі храму Іоана Богослова Чернігівській єпархії Православної Церкви України
17:52
Урочиста церемонія передачі храму Іоана Богослова Чернігівській єпархії Православної Церкви України
Урочиста церемонія передачі храму Іоана Богослова Чернігівській єпархії Православної Церкви України 18 квітня 2019 року відбулася видатна подія не лише для міста Ніжина, але і для всієї України. В урочистій атмосфері, за участі заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації Наталії Романової, голови Чернігівської обласної ради Ігора Вдовенка, ніжинського міського голови Анатолія Лінника, народного депутата України Олександра Кодоли, голови Ніжинського відділення Чернігівського земляцтва Олександра Харченка , архієпископа Чернігівської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Євстратія (Зорі), ніжинців та ЗМІ відбулася передача церкви Іоана Богослова Чернігівській єпархії Української Православної Церкви.

На знаковості та непересічності події наголосила заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Романова. За її словами, за весь період свого існування українська православна церква не піддавалася такому насильству та пригнобленню, як це було за період Радянського Союзу та диктатури Москви. На щастя, спільними зусиллями активної ніжинської громади, депутатського корпусу, керівництва Чернігівської обласної державної адміністрації та народних депутатів вдалося реалізувати проект повернення церкви до релігійної громади міста. Нарешті, вперше за останні 93 роки тут відбудеться богослужіння. Вона звернула увагу, що церква Іоана Богослова – перша в Україні, яка передається релігійній громаді Православної Церкви України ,яка завдяки отриманому Томосу наразі є абсолютно автономною релігійною структурою, рівною серед рівних православних церков світу.
Ігор Вдовенко окремо зупинився на тому, що сьогоднішня подія стала можливою саме завдяки ініціативі ніжинської громади та місцевої влади, а вже потім процес звільнення церковного приміщення від архіву перейшов на вищі щаблі влади. Він також зазначив, що саме такі дії влади засвідчують незворотність політичного та культурного розвитку України, настрої суспільства та інтереси і приоритети розвитку громади.
До вітальних слів з нагоди передачі церкви релігійній громаді до присутніх звернулися Олександр Кодола, Олександр Харченко, поет, лауреат Шевченківської премії Леонід Горлач.
На спільній заслузі і спільній подальшій відповідальності за повернення церкви до релігійної громади наголошував Анатолій Лінник. Він звернув увагу на знаменність цього дня, який за збігом обставин є Міжнародним днем пам’яток історії та культури. Звертаючись до ніжинців міський голова зазначив, що коли у ХХ ст. скидали із дзвіниці церкви Іоана Богослова дзвони, мало хто міг уявити, що колись цей храм наповниться молитвою. А зараз це стало реальністю.
Про складний шлях повернення релігійній громаді церкви Іоана Богослова та про тривалий процес відновлення духовного життя в Україні та на Чернігівщині зокрема, розповів присутнім архієпископа Чернігівської єпархії Української Православної Церкви(Православної Церкви України) Євстратій (Зоря). Він звернув увагу, що: «Біля цього храму згуртувалася громада, значну частину з яких складають етнічні ассирійці, які живуть у Ніжині. Це для нашого краю Чернігівського і для Ніжина зокрема теж унікальне явище.» Передачу церкви він назвав глибоко символічним явищем, адже єдиній Помісній українській церкві на Чернігівщині релігійна споруда передається вперше після вручення Томосу. Після виступу він запросив усіх пристуніх на вдячний молебінь, який він відслужив разом із благочинним Ніжинського округу Української Православної Церкви (ПЦУ), настоятелем Собору Всіх Святих Сергієм Чечиним та священниками Чернігівської єпархії.

Джерело: Відділ інформаційно-аналітичної роботита комунікацій з громадськістю





Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 559 | Теги: ПЦУ, Ніжин, Церква Іоанна Богослова | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar