реклама партнерів:
Головна » 2019 » Квітень » 16 » Виставка реставрованих ікон та археологічних знахідок «Повернуті з небуття»
10:52
Виставка реставрованих ікон та археологічних знахідок «Повернуті з небуття»
Виставка реставрованих ікон та археологічних знахідок «Повернуті з небуття» 17 квітня о 12.00 у Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у Колегіумі, на Валу) відбудеться відкриття «Повернуті з небуття», яка приурочена до Дня пам’яток історії та культури. В експозиції представлені 22 ікони, а також близько сотні предметів археології й побуту, які повернули з небуття реставратори Ігор Шаполов, Олександр Ткач, Павло Солобай. Ця виставка — своєрідний результат їх роботи за останні роки.

Робота реставратора кропітка та відповідальна. Вона вимагає неабиякого хисту та професіональної підготовки. У Національному архітектурно-історичному заповіднику працюють два фахові реставратори ікон, які отримали освіту у Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури, навчаючись на кафедрі техніки та реставрації творів мистецтва.
Задля врятування ікон заповідник співпрацює з провідними реставраційними установами, зокрема, з Національною академією образотворчого мистецтва та архітектури.

Художники-реставратори надають допомогу «майже безнадійним» іконам. Фахівці проводять всебічні дослідження пам’яток: мікробіологічні, хіміко-технологічні, стратиграфічні, застосовують зйомки в ультрафіолетовому випромінюванні та інфрачервоному спектрі, наукові методики у відродженні ікон. Реставратори здійснюють консервацію та реставрацію ікон тільки на основі зарекомендованих на практиці методів і реставраційних матеріалів. На виставці представлена ікона «Преображення» — «Ісус Христос» з цікавою реставраційною історією (реставратор Олександр Ткач). Дослідження ікони, зокрема, проведений рентген виявив, що під більш пізнішим, досить грубим, темним багатофігурним зображенням «Преображення», знаходиться зовсім інше зображення. Реставратор крок за кроком розкрив світлий образ Ісуса Христа Спасителя, написаний яскравими, прозорими фарбами.

На виставці представлені ікони з різноманітними іконографічними сюжетами, які датовані XVIII — поч. ХХ ст. Вони написані у різній манері та ікономалярській техніці як темперними фарбами, так і олією, що вимагає застосування відмінних підходів та методів реставрації. Передусім привертають увагу вісім образів Богородиці. Серед них вирізняється ікона «Богородиця з немовлям» з реалістичними, українізованими, написаною, вочевидь, під впливом чудотворного образу «Троїцько-Іллінська Богородиця». Цікаві також ікони «Коронування Богородиці», написані у традиційному стилі народного іконопису.

В експозиції є декілька ікон із зображенням Ісуса Христа Вседержителя. Серед Господських ікон привертає увагу образ «Ісус Христос, який благословляє Євхаристію», на якій зображений Ісус Христос з чашею та просфорою, що символізують Святе Причастя. Кути ікони прикрашені квітами, характерними для ікон чернігівського Полісся. Бачимо тут і ікону «Св. Феодосій Углицький» з образом чернігівського архієпископа XVII ст., канонізованого 1896 року після засвідчення нетлінності мощей та численних зцілень і чудотворінь небесного покровителя та заступника стародавнього Чернігова.
Представлена тут також ікона з зображенням апостолів Петра та Якова, написана у традиціях українського бароко.
На виставці репрезентовані ікони «Св. Василь Великий, Іоан Златоуст, Григорій Богослов», «Св. Миколай Чудотворець, пр. Феодосія, вмуч. Параскева, пр. Аркадій» та інші.

В експозиції представлені рідкісні археологічні предмети з чорного та кольорових металів давньоруського, ранньомодернового часу, знайдені під час археологічних досліджень міста Чернігова. Тут можна побачити прикраси, предмети озброєння, речі повсякденного вжитку, культові предмети, монети. В експозиції презентовані і знахідки 2018 року з розкопок на території Окольного града Чернігова. Нове життя отримали артефакти завдяки кропіткій праці реставратора Павла Солобая.

У рамках відкриття згаданої експозиції відбудеться презентація збірника наукових праць «Карнабідівські читання», випуск № 4. Видання підготовлене за результатами наукової конференції, яка відбулася у жовтні 2018 року.

Джерело: «Чернігів стародавній».









Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 674 | Теги: Чернігів стародавній, ікони, археологія, витсавка | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar