реклама партнерів:
Головна » 2017 » Травень » 17 » Перший у світі музей Миколи Костомарова відкрито!
13:46
Перший у світі музей Миколи Костомарова відкрито!
Перший у світі музей Миколи Костомарова відкрито! 200-річчя Миколи Костомарова відзначили гучними народними гуляннями та урочистим відкриттям першого громадського та єдиного у світі музею-садиби видатного українського діяча у селі Дідівці Прилуцького району Чернігівської області, де він свого часу мешкав зі своєю дружиною Аліною Крагельською.

До 2008 року садиба залишалась занедбаною і забутою владою. Отож, майже 10 років голова Фонду «Рідна країна» Микола Томенко та почесний президент Благодійного фонду «Європа» Валерій Дубіль працювали над тим, щоб пам’ять про великого українця продовжувала жити. На сьогодні – будинок відремонтований і там діють експозиції, присвячені постаті Миколи Костомарова та Кирило-Мефодіївському товариству.

Музей-садиба Миколи Костомарова є унікальним об`єктом, оскільки створений БЕЗ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ, а тому з гордістю може називатись громадським музеєм.

Виступаючи 16 травня на урочистостях з нагоди 200-річчя Миколи Костомарова біля Мазею-садиби, Микола Томенко висловив вдячність місцевій громаді, яка попри владні перешкоди свого часу, таки підтримала цей проект і долучилася до його відкриття. А тому саме громада, на його думку, сьогодні має вирішувати, на чий баланс перейде Музей.

«Мене питають: а хто керує? Керують місцева рада і сільська громада. Ми не забирали і не будемо забирати цей будинок. Як громада вирішить: не зможе сама забезпечувати – віддасть у район, і комплекс буде працювати на балансі району. Враховуючи те, що ми вже вклали у цей проект, думаю, районному бюджету не важко буде знайти на півтори ставки музейника і напівставки сторожа… Ми хотіли показати владі — як казав Євген Чикаленко — коли ви любите Україну не лише до глибини душі, а й до глибини кишені, то воно все виходить! На прикладі цього Музею ми показали, як можна любити Україну до глибини кишені», – сказав Микола Томенко.

Він також повідомив, що в музеї буде створена наглядова рада, яка буде складатися з місцевих істориків та краєзнавців для створення повноцінної музейної експозиції. А на даний час з місцевою владою ведуться переговори щодо покращення інфраструктури для того, щоб туристам було комфортно дістатися і відвідати єдиний у світі Музей-садибу Миколи Костомарова.

«Отож, моя обіцянка виконана: 9 років праці, боротьби з попередньою («злочинною») і нинішньою («торгуючою») владою, але ПЕРШИЙ МУЗЕЙ МИКОЛИ КОСТОМАРОВА У СВІТІ ми створили. Подяка моїм друзям, які повірили в цей проект 9 років тому: почесному президенту Благодійного фонду «Європа» Валерію Дубілю, декану юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Івану Гриценку, громаді села Дідівці на чолі з Шуляк Іриною Миколаївною... Сумний осад: на відкритті музею і свята керували ті чиновники, які в часи Януковича виганяли мене як «українського націоналіста» з Прилуцького району. Але це так, для інформації… Бо сьогодні — свято!», — підсумував Микола Томенко на своїй Фейсбук-сторінці після урочистостей.

Джерело: "Рідна країна"





Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 824 | Теги: музей, Микола Томенко, Микола Костомаров | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar